Полъх за промяна

Момини сълзи

Имало едно време един цар с очи сини като морето и коси черни като нощта. Той се радвал на безкрайна обич и уважение от страна на поданиците си. Но въпреки това бил много самотен. От сърцето му сякаш липсвало парченце. Владетелят чувствал огромна празнота, която дори несметните му богатства не били в състояние да запълнят. Липсвала му царица.

Затова един ден царят тръгнал по широкия свят да си търси невеста.
Ходил, бродил и през девет земи в десетата владетелят срещнал дивна хубавица с очи като въглени. Още щом го погледнала, „въглените“ запалили мощен огън в сърцето му и го изпълнили с любов. Царят бил запленен не само от външната неземна красота на момата, но и от вътрешната: от нейната невинност и доброта. Решил да се ожени за нея.
Господарката на съседното царство – зла магьосница - обаче била тайно влюбена в нашия цар. И щом разбрала за предстоящата сватба, се заканила да я осуети – с хитрост и магия да накара царя да я обикне. Затова заповядала да издирят избраната девойка, да извадят сърцето ѝ и да ѝ го занесат. Слугите ѝ изпълнили покорно заповедта.
Щом получила поисканото сърце, злата господарка го глътнала и в миг се преобразила на дивната хубавица. Без дори и да подозира за измамата, царят се оженил за нея.
А останалата без сърце бедна девойка вехнела ден след ден. До ушите ѝ стигнала и мълвата, че царят вече се е оженил. Заридала девойката безутешно. Плакала три дни и три нощи.
Момините сълзи станали цели реки, а реките се влели в морето. Оттам чрез изпаренията се издигнали до небето и се върнали обратно на земята под формата на топъл пороен дъжд.
Не щеш ли, по това време царската двойка била на обичайната си следобедна разходка в огромната дворцова градина. Щом дъждовните капки облели царицата, магията се развалила, връщайки истинския ѝ облик. Светкавица разцепила небето и подлата измама лъснала пред ококорените очи на владетеля.
Въпреки гнева си, царят пощадил живота на злата магьосница при условието, че върне сърцето на истинската му любима. След това, за наказание, наредил да хвърлят злосторницата в тъмница, а той и дивната хубавица вдигнали сватба за чудо и приказ.
Три дни яли, пили и се веселили…