"Хипермерност" - роман в нашата и други Вселени

Юлия Желязкова

 

"Хипермерност" е роман, който няма да спре да ви изненадва от началото до края. Разнообразните събития в него ще ви накарат да си задададете хиляди въпроси, свързани както с развитието на технологиите и научния прогрес, така и с най-изконните човешки взаимоотношения, емоции и чувства.

Действието в книгата се развивива предимно около Питър - американски гражданин от български произход и неговото семейството. Питър има успешна кариера, брак с богата наследница и живот, който в повечето случаи хората възприемат като осъществената "западна мечта". Всичко се преобръща, когато среща красивата Александра, дъщеря на съветски учен. Питър започва да вижда света по един съвсем нов начин. Отношенията му с Александра и трагичен случай, белязал волевата млада жена, променят живота на Питър. След серия злощастни и крайни обстоятелства, той решава да се прибере в България, която по това време е раздирана от протести срещу властта. Героят на книгата, емигрант второ поколение, на пръв поглед постигнал материално и професионално утвърждаване, изведнъж открива, че това не е всичко, което може да го направи щастлив. 

Любовта го изважда извън кожата му, събужда чувството му за жертвоготовност в името на един човек, на една идея, на кръвната връзка с неговата родна земя и взаимовръзките, съществуващи в Света.

Разположен някак между двете хемисфери, между две паралелни реалности, "Хипермерност" припомня за силата на корените и патриотизма. Романът чертае действителност, в която настоящ президент е Бойко Борисов, а Светът е на прага на Нова Световна война.
Дали ще успеем да постигнем баланс в силите и реда? Ще се поучим ли от историята? Новите технологии съюзници или врагове ще бъдат в борбата за по-добър живот на цялото човечество?

През множество обрати, сюжетът проследява не само събитията, но и промените във вътрешния свят на героите. С изключителната си актуалност, романът ни изправя пред сякаш повтарящи се конфликти и проблеми. В създадената обстановка, Питър бива замесен в преговори между Големите играчи на политическата карта, целящи да запазят мира и демократичните свободи на гражданите.
Кризата в доверието към управляващите е по-осезаема от всякога. Може би именно в този момент би било полезно за всеки един от нас да се опита да погледне отвъд ежедневието си, пресмятайки възможни изходи от ситуацията. Мислите на главния герой се въртят около въпроси, заставали поне веднъж пред всеки един от нас.

Персонажите в романа са въвлечени в идеологията си, непрестанния устрем към напредък, себедоказване, но също така в междуличностни страсти, спомени и сантименти.
Авторът описва един възможен антиутопичен сценарий, отразяващ не толкова бушуващите пристрастия, а случващото се през една много по-непреходна гледна точка - хуманитарната.
Живеем в странно време, в което технологиите се развиват изключително бързо и ни поставят в уникално положение в цикъла на нашата цивилизация. В рамките на един човешки живот, генезисът ни преминава от пейзажите с рало и каруци до полети в Космоса. Дали човечеството морално е подготвено за новите възможности, предоставени му от технологиите? На фона на научния подем, изненадващо трудно е обединението на хората в името на всеобщия просперитет. Този и други морални казуси са част от скелето, около което авторът изгражда както историческа равносметка, така и поглед към проблемите на Свъремието ни и евентуалното им разрешаване.

Глобалната информация, която ни залива, не е отменила апетита на властимащите, които бързо се учат да се възползват от нея. Жива е обаче и жаждата на средностатистическия човек за щастие и победи на доброто.
Застъпил теории като тази на многомерната Вселена, "Хипермерност" ни отнася към бъдещата 2080 година, когато човешките клонинги вече са факт. С изключително въображение и логика, авторът ни разкрива една пълнокръвна картина, реалност, изпъстрена с природни катаклизми, борби за надмощие и влияние. Както в масов, така и в индивидуален аспект.

В 21-и век, когато екологията и геополитическите конфликти са повече от актуални, е време да се замислим за собствената си роля в тях.
Друг ярък нюанс в романа е ролята на човешката душа. Както самият Питър казва на сина си Джован, също блестящ учен: "Даде ми ги и сетне ги отне – любовта, вярата, смисъла да се живее. Не може да се постъпва така, човече! Не може да си играеш с душите на хората, Джо! И знаеш ли защо? Защото нищо не разбираш от души, мамка му! Душите са запазена територия за Бог, а ти все още не си дорасъл да бъдеш такъв.".

В забързаното ни ежедневие често се питаме дали всички комуникационни канали, социални мрежи и виртуални удобства ни сближават или разединяват едни от други. Дали напредъкът в науките е за добро или за лошо? Вероятно след сто години ще можем да удължаваме живота си, да програмираме бъдещето и ДНК-то на бъдещите си наследници. Във Вселена, създадена от автора, всичко това изглежда с крачка по-близо до нас. Но, дали това гарантира щастието ни, е основният въпрос, който стои пред всички. И на който, разбира се, в края на романа се намира отговор. Далеч по-изненадващ и семпъл, отколкото предполагате...
"Хипермерност" е роман от ново поколение, умело съчетаващ фантастиката, предизвикателствата в 21 век, с топлината и отдадеността в междуличностните отношения.

С многопластовата си структура, книгата ще ви извади от зоната ви на комфорт, ще ви разтърси, ще ви прекара от Жълтите павета през Сатурн, за да ви даде накрая едно особено чувство за пълнота и завършеност. Досущ като подредили се частици от пъзел в тотално странния ни свят.

Книгата може да бъде закупена оттук - https://knigite.bg/book_new.php?pid=535

 

 2020-10-08 | Прочетена: 1208