Защо започнах да пиша поезия? Заради любовта, разбира се!

Нели Господинова

Коя е Любка Славова?

Любка Славова съм аз – жена на 42 години, семейна от почти 22 години, майка на двама сина, старши учител по математика и информатика в ПГХТТ – гр.Пловдив. С голяма слабост към литературата.

 

За какво мечтаеше като дете?

Мечтите ми бяха много и най-различни. Една от тях беше да пътувам в Космоса, друга – да направя велико археологическо откритие, исках да стана и учителка по география. Но това беше преди да открия красотата на математиката и света на компютрите. След това пътят ми беше избран – още в 6-ти клас реших да се занимавам с компютри. Не станах програмист, както мечтаех, защото се влюбих в учителската професия по време на стажа. Сега преподавам математика, информатика, информационни технологии и приложни програмни продукти. Като дете не съм мечтала да издам книга, тази мечта се появи след като започнах да пиша.

 

Откога пишеш поезия? И защо?

Започнах да пиша кратки разкази и импресии още като ученичка в Математическата гимназия. Моите истории някак сами изскачаха на белия лист. Споделях ги само с най-близките. Веднъж се осмелих да изпратя две от тях за участие в един конкурс и изживях невероятното щастие да бъда наградена. Това ми вдъхна увереност и продължих да пиша. Постепенно прозата се превърна в поезия – през студентските ми години. Защо започнах да пиша поезия? Заради любовта, разбира се!

Как мислиш, защо, когато любовта напуска живота ни, идва поезията? Или е обратното?

При мен е обратното. Има ли любов, има и поезия. Естествено, не всичките ми стихотворения са щастливи. А и аз и лирическата героиня не сме едно и също лице. Тя е част от мен, която живее в един друг свят – светът зад белия лист. Там се случват вълшебства, свети любов, цари щастие, но има и болка, предателство, мъка…

А вярно ли е, че най-красивите произведения се раждат от болката на писателя?

Мисля, че за всеки писател и поет е различно. Съществуват невероятни творби, които те разплакват, но и прекрасни произведения за щастливата любов, за майчината обич, за постигнатите мечти.

Кога ти остава време да пишеш?

Когато успея. Понякога късно вечер, понякога просто в няколко откраднати минутки през деня. Не пиша често, но пиша от сърце. И е добре да имам лист и химикал наоколо – когато вдъхновението дойде, не пита имам ли време и възможност за писане.

Това е първата ти книга. Трудно ли е да се напише книга?

Да. Книгата не е просто сбор от всичко написано до този момент. Месеци наред прибавях и премахвах стихотворения, все не можех да реша дали са достатъчно добри, за да заинтересуват евентуалния читател. Освен това стихотворенията в една книга трябва да са насочени към определен кръг хора. Не може да се сложи весело детско стихче до стих, плачещ от мъка по изгубена любов. А след това всичко трябва да се подреди в логична последователност. Благодаря на моята редакторка, Нели Господинова, за нейната неоценима помощ!

Очакваше ли награда, когато изпращаше стихотворението?

Не. Миналата година една приятелка ме убеди да започна да изпращам стихотворенията си за участие в конкурси. Не можех да повярвам, когато разбрах, че съм спечелила първа награда в конкурса „Любовта на края на кабела 2013“! Това беше абсолютно неочаквано и много вълнуващо събитие. Благодарение на него сега издавам моята първа книга – чрез Творческия фонд на Фондация „Буквите“.

Как би довършила?

Животът е... – Животът е какъвто си го направиш. Той е такъв, под какъвто ъгъл решиш да го гледаш и да го живееш.
Писането е... – Писането е самотно занимание, с което после радваш другите хора. За мен лично е и необходимост.
Любовта е... – Любовта е различна за всеки. Важното е да намериш точния човек, с когото да я споделиш.

 

Книгата "Сънят на облачните птици" в хартиен и електронен вид може да бъде закупена оттук - http://e-knigi.eu/ebook.php?pid=213
2014-06-08 | Прочетена: 3506