Ричард Бах - Илюзии

Иван Богданов

 Много рядко публикуваме издателски ревюта за книги.

Може би, защото в 90% са антирекламни /както ще се убедите по-надолу/, а и повечето колеги ги публикуват едно към едно, без замисляне /то затова и читаемостта на тия сайтове е много ниска - отвориш ли един, прочел си и останалите/.

Но в този случай става дума за много специална КНИГА.

Има автори, които правят една книга в живота си. После колкото и да пишат и да издават, вече не е същото. За тези книги, обикновено се казва, че някой друг /Бог/ им е помагал да я напишат.

Куелю така и не достигна висотите на "Алхимикът" в нито една от следващите си книги /чел съм 90% от всичко негово/.

Ричард Бах, въпреки че написа много дебели тухли след това, така и не можа да повтори силата на казаното в тънката книжица "Илюзии" /да, чел съм "Чайката Джоната Лигвинстън"/.

Помня, беше през мрачната 1998 г. Из Варна се носеха слухове за една "много специална книга" /какъв ти Кастанеда, чети Ричард  Бах!/, за която мнозина бяха чували, по-малко я бяха чели, а единици притежаваха тази истинска ценност. Нямам идея кой я беше издал тогава, но книгата наистина се разпространяваше апокрифно.

В току що зародилият се български чат цитати от книгата се публикуваха постоянно, хората бяха буквално влюбени в автора.

Тази книга никога не съм чел на хартия. Виждал съм я само веднъж отдалече. И бях изненадан колко тънка и малка книжцица е, аз си мислех, че е нещо от ранга на "Властелина".

По-късно си купих всички останали книги на Бах /някои четох онлайн и на руски, къде ще чакам някой да ги издаде тук/. Добрият автор си личеше, но онази гениалност я нямаше.

Не знам какво да кажа повече за тази книга. Тези, които са я чели, ще се зарадват че могат да си купят новото издание на Хермес. Другите, се надявам да научат за нея. Защото книгата си струва.

И казва неща, които сякаш винаги си знаел, но не си можел да ги формулираш толкова точно.

В края на краищата - "Приятелите научават за теб в първия момент толкова, колкото познатите ти не научават за цял живот".

 

Това надолу е антирекламата на Хермес. Добре е, че книгите им се продават въпреки "ревютата" им.

 

 

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС"

представя

ИЛЮЗИИ

 

Приключенията на един

 месия по неволя

 

 

 

от Ричард Бах

 

 

 

обем: 160 стр.                                                     очаквайте на: 28.10.2011 г.

цена: 9,95 лв.

ISBN: 978-954-26-1041-0

 

 

За автора:

 

 

РИЧАРД БАХ :

НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА НИТО ЕДНА ДУХОВНА ИСТИНА, КОЯТО ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ.

 ВСИЧКО, КОЕТО МОГА ДА НАПРАВЯ, Е ДА ВИ ПРИПОМНЯ ОНОВА, КОЕТО СТЕ ЗАБРАВИЛИ.

 

Ричард Бах е пряк потомък на великия композитор Йохан Себастиан Бах. Роден е през 1936 г. в Оук Парк, щата Илинойс, и завършва Калифорнийския университет. От 1956 до 1962 г. служи в американската авиация и приключва службата си с чин капитан от Военновъздушните сили. Летенето и писането са неговата истинска страст. Славата го застига през 1970 г., когато излиза фантастичната повест притча Джонатан Ливингстън Чайката, станала международен бестселър и култова книга за цяло едно поколение. Следват Илюзии, Едно, Мост през вечността, които затвърждават неговата популярност и го нареждат сред най-известните писатели на XX век. Книгите му са отражение на неговата философия, че видимите физически ограничения и смъртта са просто привидности.

 

„Илюзии":

 

През живота те води

едно вътрешно ученолюбиво създание,

палавото одухотворено същество,

което е истинският ти Аз.

 

Не обръщай гръб

на възможните бъдещета,

ако не си се убедил, че

няма какво да научиш от тях.

 

Винаги разполагаш със свободата

да размислиш и да избереш

друго бъдеще или

друго минало.

 

Цитати от книгите на Ричард Бах, превърнали се в крилати фрази:

Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това.

Всички хора, всички случки в живота ти присъстват в него, защото си ги привлякъл ти. Твоя работа е да решиш какво ще правиш с тях.

                                                          

Джонатан Чайката бе открил, че именно скуката, страхът и гневът правят живота на чайките толкова кратък, а откакто те бяха напуснали съзнанието му, той заживя дъ­лъг и наистина чудесен живот.

Независимо дали става дума за полет във висините или за полет на духа - Ричард Бах е истински специалист и в двете области.                

                                                           

За да летиш бързо като мисълта, трябва да започнеш със съзнанието, че вече си пристигнал...                                                        

                                                         

Лошите неща не са най-лошото, което може да ни се случи. Най-лошото е да не ни се случи нищо!

                                                          

Един от начините да избереш бъдеще е като вярваш, че то е неизбежно.

                                                          

По свой избор обитавате света, който вие сте сътворили. Което носите в сърцата си, то ще стане истина, и от което най-силно се възхищавате, в това ще се превърнете.                                                      

 

Не се бойте, нито се стъписвайте от призрака, който е мракът, от маската, която е злото, от празния плащ, който е смъртта, защото вие сами сте ги избрали за свои изпитания. Това са камъните, на които сте избрали да наточвате тънкото острие на своя дух.

 

                                                          

Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда.

                                                          

Светът - това е твоето въображение. Където са мислите ти, там са и изживяванията ти. Ти си това, което мислиш. Онова, от което се страхуваш, те сполита.

 

Когато настъпи последният ни миг и погледнем назад във времето, единственият въпрос, който ще има значение, ще бъде „Умеехте ли да обичате?" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2011-10-25 | Прочетена: 3940