Как да рекламираме книгата си или по-скоро - какво да правим с първия си роман?

Иван Богданов

Продължаваме поредицата, която една главна редакторка сполучливо нарече - „учим конкуренцията на бизнес".

Смятах да не засягам тази тема, но последния месец получихме множество писма на тема - „аз съм на години, написал съм един роман, проявявате ли интерес да го издадете?".

Почвам да се замислям, че явно по-голямата част от питащите не са влизали последните години в книжарници.

Ето ви една снимка от най-прегледната част на „Български книжици" - книжарницата продаваща най-много книги на български автори.

Търсенето на книги там си е истинска „книжна археология". В общи линии повечето книжарници са така. Причините са много, най-вече че няма разлика в наемите на книжарница и магазин. Времената на просторните книжарници от нашето детство, когато книгите бяха малко, а книжарниците - държавни и не плащаха наем минаха отдавна. В момента вероятността да се намери книга при случайно търсене е просто минимална.

Естествено, всяка книжарница си има рекламни стелажи и други възможности за привличане погледа в/у книгите /които естествено не са безплатни/, но основният начин книгата ви да се купува е да бъде препоръчана от книжаря. И не само от него - в България /а и отдавна в цял свят/ се купува препоръчаната и рекламирана книга. Книжарниците отдавна не са място, в което читателят се запознава с „какво ново е излязло". Новите неща се следят в интернет, а книжарницата е магазинът, в който става покупката. Шефката на Книжиците с интерес разправяше, как дошъл клиент, който искал да обсъдят превода на български на една нова книга.

„Аз още не съм заредила книгата от борсата, а той е разбрал, че е излязла, прочел е оригинала, прочел е резюмета и идва да си поговорим на тема дали си струва превода, за да я купи".

В общи линии това е поведението на съвременния купувач. Времето на масовото книгоиздаване и купуване мина отпреди 20 години. В момента книги купуват само хора, които обичат книгите.

„Писането е творчески процес, но книгоиздаването е бизнес". Това е известна максима. Книгоиздаването има общо с литературата, точно колкото производството на колбаси с животновъдството.

Никой издател в България, особено във времената на криза, няма нито задължението, нито нагласата да развива българската литература /идиоти като нас не се броят/. И колкото и странно да звучи на много автори, издателствата търсят не качествената, а продаваемата книга. Няма друг начин да е така - всички разходи на едно издателство са като на всяка друга фирма. Данъците /особено ДДС-то/ са същите.

Кой трябва да поддържа българската литература е въпрос, на който трябва да отговаря Министерството на културата. Доскоро там имаше програми за издаване на книги, където се спонсорираше не толкова продаваема литература. Сега ги няма. Но темата не е за националната политика в книгоиздаването.

Книгоиздаването е скъп и рискован бизнес. Докато едни салами все ще ги продадеш, дори и без реклама, при книгите това няма как да стане.

Стандартно, при рекламата на един продукт, се влагат от 6 до 10% от оборота му /или в случая от коричната цената/.

При налагането на нов, особено български, автор този процент надминава 30. Всичко това изисква, освен отделяне пари за качествено отпечатване на книги и сериозна сума заделена за реклама. Това рядко се прави. Въпреки, че в България съществуват над 1000 издателства, много малка част от тях правят нещо друго, освен да отпечатат книгата и да я разнесат по книжарниците. Вероятно след това палят свещ - „Дано се продава, Господи, дано..."

На пръсти се броят издателствата, които имат адекватна рекламна политика. В общи линии всеки може да ги изброи лесно, вероятно точно заради това.

Живеем във второто десетилетие на 21 век, не е нормално повечето издателства не само да не правят кампании в социални мрежи и други обществени места, ами да нямат и един нормален сайт.

Всъщност това важи и за повечето автори.

Надявам се това да ви е убедило ЗАЩО трябва да се рекламира книгата ви.

Как, явно ще е тема на следващата статия.

Там ще ви обясним как, освен с много пари, успешна реклама може да се направи и с много мислене и работа.

 

 

 

 2011-08-11 | Прочетена: 3554