Кардинал Рафаеле Фарина

Илиана Делева

Ватикана днес изпълнява ролята на изгорялата Александрийската библиотека. Там се съхраняват стари ръкописи и изумително голямо количество ценни книги. Там работят учени - теолози и изкуствоведи, ценители  и пазители на древното и съвременно знание. Ярка фигура сред тях е удостоеният с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза" на Софийския университет, кардинал Рафаеле Фарина - ръководител на Секретния архив на Ватикана и библиотекар на Св.Престол.

Кардинал Рафаеле Фарина е роден на 24 септември 1933 г. в Буоналберго (Кампания), Италия. На 14 г. постъпва в новициат при салезианите в Неапол. Учи философия и теология в Папския салезиански университет в Торино. Ръкоположен е за свещеник през 1958 година. През 1965 г. става доктор по Църковна история в Папския Грегориански университет. Неговият докторат върху Евсевий Кесарийски е отличен със златния медал на университета. От 1965 г. до 1997 г. е професор по Църковна история в Папския салезиански университет в Рим. Бил е секретар на Папската комисия по исторически науки във Ватикана в периода 1986-1997, президент на Комитета на ректорите на папските университети и представител на Светия престол в Асоциацията на европейските университети. От май 1997 г. е назначен за префект на Ватиканската апостолическа библиотека. На 24 ноември 2007 г. е въздигнат в кардиналски сан от папа Бенедикт XVI.

По време на посещението си в София Негово високопреосвещенство посети представянето на книгата „Летопис на Българската православна църква", не като израз на уважение и добра воля, а продиктувано от живия му личен интерес към това издание, имащо за предмет славното многовековно историческо минало на Българската православна църква. Срещна се с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит; с директора на Народната библиотека Св.св. „Кирил и Методий" проф. Боряна Христова, с директора на Университетска библиотека д-р Ани Ангелова, с ректора на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев и с директора на Центъра за славяно-византийски изследвания „Иван Дуйчев" проф. Аксиния Джурова.  Скъп спомен ще останат за него поклоненията в храм „Св. София", храм „Св. Александър Невски", Рилския манастир...

По време на посещението си в страната кардинал Фарина и ректора на СУ подписаха двустранно съглашение за сътрудничество. То за момента е само предварително споразумение, с което се заявява принципното желание за сътрудничество. Впоследствие, с течение на времето, предстои да се уточнява в какво точно ще се изразява то. По думите на Негово Високопреосвещенство „Едната насока, в която биха могли да се разработят такива проекти, е например обмяна на опит и информация между катедрата по библиотекознание към Философския факултет на СУ и школата по библиотекознание към Ватиканската библиотека, като две школи с еднакво поле на дейност.

Много вероятно е това сътрудничество да обхване и размяна на информация, издания и публикации, както и съвместни издания между Ватиканската библиотека и Университетската, и Националната библиотека. От голямо значение и за двете страни би била размяната на ръкописи и документи, които се съхраняват във Ватикана и касаят българската история, както и на документи, които се съхраняват в България и представляват интерес за Ватиканската библиотека, върху микрофилми или на друг електронен носител.

От българска страна има голям интерес и към секретния архив на Ватиканската библиотека, който е много по-голям от самата библиотека и където се съхраняват документи, отнасящи се не толкова до развитието на българския език и историята на България, колкото до отношенията между Източната и Западната църква."

По време на официалното си посещение в Софийския университет "Св. Климент Охридски"  във връзка с удостояването му с почетното звание "Doctor Honoris Causa", Кардинал Рафаеле Фарина, архивист и библиотекар на Светата Римска църква, подари на Университетската библиотека изключително ценен екземпляр от факсимилното библиофилско издание на Bodmer Papyrus 24-15 (P 75). Книгата съдържа 15 гравюри на Апокалипсиса, които са отпечатани върху специална ръчно изработена хартия. Подвързията е изработена от картон, обвит с ръчна кремава хартия и съпътстващ текст на английски език, отпечатан върху стандартна хартия с двуцветен печат в червено и черно. Екземплярът, подарен на Университетската библиотека, е особено любопитен, тъй като не съдържа традиционната библиографска информация - липсва пагинация; данни за съставител; издателство; печатница и година на издаване. По всяка вероятност се касае за специално изработен уникален екземпляр.

В академичното си слово на церемонията за присъждане на отличието доктор хонорис кауза кардинал Фарина говори за изследванията си върху отношенията на древното християнство и политическите институции, по-специално към Евсевий Кесарийски и отношенията му с император Константин. Евсевий, който е историк на Константин е създател на първата политическа теология на християнството. Той извежда своето учение за империята и християнския император като наместник на Бога и наместник на Словото - Христос. В първа мисия на Костантин се превръща мирът. Фасадата на базиликата Св. Марко във Венеция представя прегърнати четирима владетели Диоклециан, Максимилиан, Констанций и Галерий, които представят образа на императорското съгласие чрез братска прегръдка, на което се основава единството на империята и мира в света. Затова империята е олицетворение на небесния град, който докато странства по земята, призовава гражданите на всички народи и събира това странстващо общество между всички езици, без да го е грижа за различието на обичаите и законите. Без да премахва нищо от тях, а приема всичко макар и различно в различните народи и се стреми към една цел- земния мир, стига да не е препятствие за вярата, завърши словото си кардинал Фарина.

В задълбоченото и интелигентно поднесено слово кардинал Фарина представи същността на дългогодишния си труд. Още веднъж доказа допирните точки между източната и западната църква и показа възможностите за  сътрудничество между теолози и учени в името на историческата памет.2010-09-19 | Прочетена: 2708