Съветите на Хемингуей

Персиян Ганев

Кой би се справил с даването на тези съвети по-добре?

Много хора, занимаващи се с писане единствено с търговска цел, бързат да кажат: "Ама аз не съм Хемингуей!". Но всъщност кой е по-добър автор за подражание от него? За разлика от повече

белетристи днес, пищещи "цветуща" проза, той е избрал да създава творби с изключително изчистен стил.

Така че да видим какво може да ни научи Хемингуей за ефективното писане!

 

      1. Използвайте кратки изречения

Хемингуей е прочут с минималистичния си стил на писане, който се

противопоставя на помпозните и претрупани прилагателни и попада право в целта. Накратко, писателят пише с простичък гений.

Може би най-точната демонстрация на кратко изречение била когато той бил предизвикан да разкаже цяла история само с шест думи:

Продават се: бебешки обувки, никога неизползвани.

      2. Използвайте къси заглавни параграфи.

Вижте началото на текста за съветите на Хемингуей.

 

      3. Използвайте убедителен език.

Ето го обяснението на Дейвид Гарфинкъл върху този съвет:

Езикът трябва да е силен, мощен. Убедителният език идва от страстта, концентрацията и стремежите. Той е разликата между доброто изпълнение и опитването да изместиш скалата... и реално потенето, сумтенето, измъчването на мускулите до пълно изтощение... и преместването на проклетия камък!

     4. Бъди позитивен, не негативен

Хемингуей изобщо не е най-милият човек в света, какво има предвид под бъди позитивен? Общо взето, човек трябва да казва, че нещо Е, вместо, че НЕ Е.

По примера на Майкъл Фортин:

Когато твърдиш, че нещо НЕ Е, това може да се приеме по неправилен начин, тъй като има силно изразена способност да настройва чуждата мисъл. Ако ви кажа, че при зъболекаря НЕ боли, вие все пак ще обърнете вниманието си към "БОЛИ" от тази фраза.

      5. Винаги имайте повече от четири правила!

Всъщност Хемингуей е имал само четири правила при писането и това били тези, дадени му от репортер в Канзас Сити Стар през 1917г. Но, както писател знае, никога няма да се справиш, ако следваш само  четири съвета.

И така, за да бъдат направени съветите пет, се налага по-детайлно разглеждане на творчеството на Хемингуей. Ето какво споделя той пред приятеля си Скот Фицджералд през 1934г.:

"Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук. И се опитвам да хвърля боклука в кошчето."2010-01-10 | Прочетена: 3094