Буквите през 2009 година

Иван Богданов

Писането на отчет е много интересно занимание. Започнах да го пиша с ясната представа, че „нищо не сме направили" и ще трябва да изсмуквам мероприятия от пръстите си, а в един момент си дадох сметка, че, ако опиша всичко подробно, ще ви стигне за седмично четиво.

Но въпреки всичко, ние с Камелия Иванова /бакара/ сме си все недоволни - и това можеше да се направи и там можеше да участваме, и това, и онова, и прочие, и прочие...

Нещо повече - в началото на 2010 приехме нови членове на Фондацията - съвсем от нашата порода - дето дори и да седят спокойно на бира, все нещо ги човърка да измислят нещо ново.

И Фондацията се оформи в следния състав: Иван Богданов, Камелия Иванова, Илияна Делева, Весислава Савова, Стефан Кръстев, Яким Дянков.

Другото интересно нещо, което установих е, че 2009-та година е година на много нови неща в Буквите.

Първо - самият сайт. Тази година бяха вкарани много нововъведения, най-вече в отделянето на произведенията в Литературно ателие. За първи път сайтът придоби по предложение на Ина Крейн и постоянни дни за четене /всички почивни дни/.

Някога създадохме Фондация „Буквите" за управление на едноимения сайт, но отдавна сайтът е вече само малка част от Фондацията.  Всъщност през 2009-та за първи път Фондацията излезе на преден план. 

Тази година стартирахме и нов сайт - Книгите.бг и ново списание за българска литература - „Книгите - пространство за българските книги." Успяхме да издаден цели 12 броя, да изясним целите и идеите на списанието и да сформираме доста добър /и кървав/ екип. Но винаги се търсят и нови, свежи попълнения.

 Основахме и нов клуб - „Приятели на книгите" - за всички, които обичат да четат и не се срамуват да си го признаят. И докато се лутахме какво точно искаме да представлява клубът, набързо направихме десетина срещи, надлежно документирани със снимков и видеоматериал. Изчетоха се много стихове, обсъдиха се много автори, изпяха се много песни, завързаха се много запознанства. Празниците отминаха и започваме пак и то доста амбициозно - заповядайте на първата сбирка за 2010 година - на 16.01 в познатото ни „Дискретно кафене".

Не остана назад и издателската дейност. Тази година, освен 35-те книги, които издадохме ще се запомни с две важни неща:

1. В началото на месец май основахме Творчески фонд. Той имаше за задача да финансира нови книги. Първо издадохме Антология Любовна лирика Буквите. С парите от продажбата и /ей, има още от нея/ издадохме книгата на Светлана Йонкова - „Змия върху кръста". А в късната есен разкрихме и „Скритите белези" на Северина Самоковлийска.

2. Издадохме Алманах „Нова българска литература" - в два тома - Поезия и Проза. Направихме им страхотни представяния /колко просълзени автори имаше на тях, а и колко познанства станаха/.

 

Продължихме традицията и на Базарите на българската книга. Тази година направихме цели шест в читалище „Н. Хайтов", две в Културен център Люлин, един в Дианабад и един чак в далечен Пловдив. На амбициозната ни програма ни попречиха изборите, но елате ни вижте през 2010. /Плевен, ще дойдем най-сетне!/

 И не на последно място - средно на две седмици имахме премиера или някакво друго събитие, което събираше авторите на живо. Все пак, животът не е само зад мониторите.

 Проведохме и множество конкурси. Освен традиционните ни „Жени и вино, вино и жени" и „Ирелевант" /съвместно с театралната формация „Via Verde" с ръководител Пламен Глогов /Sarcomadroll/, проведохме и конкурс за текст на песен за новия албум на Драго от "Епизод".

Интересна новост бяха и „Образователните конкурси". В тях се пишеше в зададена литературна форма, с цел да се усвои формата. Проведохме конкурси за Сонет, Миниатюра, Есе. Коледните празници малко объркаха работата, но след Нова година започваме пак.

А и да не забравя - проведохме два маскени бала - на Сирни Заговезни и на Хелуин. И докато спомените от Хелуин още не са заглъхнали, то стягайте маските и костюмите вече - Сирни заговезни е на 12.02

Та така накратко - малко помързелувахме през 2009-та. Но само чакайте да видите какво сме намислили за 2010 година!

 2010-01-10 | Прочетена: 2750