Електронните книги - бъдещето на книгата

Иван Богданов

 

Електронната книга /Е-book/ като начин на изготвяне, оформление и защита на авторските права е като всяка друга книга. Тя има корица, редакторско и издателско каре, номерация на страниците и най-важно ISBN, който защитава авторските и права. Не мислете за електронните книги като за няколко произведения, оформени в PDF файл. Последното е точно толкова книга, колкото и няколкото разпечатани на принтер листи.

 

Какви са предимствата на електронните книги?

Основното предимство е лесното им разпространение. Тромавата книжарска система на разпространение на книги и търсенето на бърза печалба, практически блокира възможностите за разпространение на книги на български автори.
Използвайки възможностите на интернет, лесно можете да разпространите една електронна книга и до места, където хартиените книги стигат трудно - примерно до сънародниците ни в чужбина.

Електронните книги са евтини - при тях плащате само подготовката и предпечата. Нямате допълнителни разходи за производство. Ако решите книгата да се продава, то имате само приходи от нея /всички служебни разходи по хостинг, реклама и трансфер на средставата се заплащат от купувача/

Електронните книги пестят място - хора, на които апартаментите са заети с книги във всяка възможно пространство, ще оценят това. Но за сметка на това - електронните книги нямат ограничение в големината си - възможно е издаване на книги с много (над 500) страници.

И най-вече - електронните книги имат възможноста за търсене на текст и влагане на мултимедийно съдържание - картинки, видео, звук, хиперлинкове.

Електронните книги имат и всички останали предимства на обикновените - качество на оформлението, лесно четим шрифт и всичко останало, което искаме от една книга. Но все още четем книгите заради съдържанието им.

Единствено стереотипа - "да си легна с книгата в леглото, да си почета на спокойствие" все още отличава двете алтернативи на книгата. Но с навлизането на телефони с големи екрани, PDA /персонални помощници/, малки лаптопи /нетбук/ и прочие технически устройства /да не забравяме и специализираните устройства за четене на електронни книги/ тази разлика все по бързо намалява.

 

Типове електронни книги

 

Най-общо можем да разделим е-книгите в два основни типа: книги, които се четат он-лайн и книги предназначени за изтегляне на различни устройства.

 

Книгите, предназначени за четене он-лайн, обикновено се правят на Flash, за да бъдат платформено независими и да се четат лесно под всякакви браузери и видове устройства.

Примери за подобни книги можете да видите - тук

 

В света на електронните четци, все още липсва стандартизация. Всяко устройство предлага собствени файлови формати. Затова ние сме се обединили около форматът PDF, който е мултиплатформен и съвместим със практически всякакви устройства - последно време, включително и със GSM-и. Пример за подобна книга - тук

 

 

Какви са стъпките за издаване на една електронна книга?

1. Подгответе произведенията, съберете всички в един файл /желателно на WORD/ поредени по реда, в който искате да бъдат издадени.

2, Помислете за заглавие на книгата.

3. Ако имате идея за корица, подгответе я като файл. Не я слагайте в Уърд, там е неизползваема. Ако нямате програма за обработка на изображения /примерно Photoshop/ не си изграйте с картинката, по-добре я изпратете така, с описание в отделен файл какво искате да се получи.

4. Прикачете всички тези файлове в един мейл и ни ги изпратете на publishing@bukvite.bg. Ние ще ги прегледаме, ще ви кажем забележките си и ще ви направим оферта колко ще струва издаването и оформлението на книгата.

 

Какви са цените за издаване на е-боок?

Както неколкократно подчертахме - няма разлика между двете алтернативи на книгата в подготовката, редактирането, коригирането на текста и предпечатната подготовка. Веднъж подготвена книгата в електронен вариант, лесно може да се използва и за отпечатване на хартия, без допълнителни разходи.

В момента разработваме специален калкулатор за електронни книги. До разработката му, за примерни цени можете да ползвате калкулаторът за малки тиражи, в частта - подготовка на книгата /без печат/. 
Една страница А4 на уърд, се равнява приблизително на две страници от книга.

 

Как можем да продаваме е-боок?

 

Можете да изберете електронните книги да не се разпространяват безплатно, а срещу някакво заплащане. Като за разлика от хартиените варианти не инвестирате пари в отпечатване - ако книгата се продава ще имате печалби , ако не се продава - няма да имате загуби и проблеми къде да държите отпечатаното количество.

Въпреки, че през последните години електронните плащания се развиха значително, все още основен начин на разплащане си остават SMS-ите.  Има различни варианти на разпределяне на печалбата от тях, но основният който предлагаме е търговска отстъпка от 25% за електронната ни книжарница  75% за автора.2009-05-30 | Прочетена: 4332