Автори
Бианка Габровска
Божидара Димова
Иван Богданов
Илияна Каракочева
Калоян Захариев
Любка Славова
Мария Фьон
Милена Белчева
Нели Господинова
Николина Милева
Николина Серафимова
Стефан Кръстев
Татяна Йотова
Христина Маджарова
   
Премиера на "Кафето предстои" на Татяна Йотова | Татяна Йотова  

На 1 април 2015 в читалище "Николай Хайтов" /бивше кино Изток/ ще се състои премиера на новата книга на Татяна Йотова - "Кафето предстои".

Книгата е издадена от Творческия фонд на Фондация "Буквите" като награда за първото място на Татяна Йотова в "Жени и вино, вино и жени 2014".
ISBN 978-619-154-133-1

Ако има нещо, с което да се направи паралел на творчеството на поeтесата от Айтос, това е реката: ту пълноводна и дълбока, със смелите си зигзази и неочаквани водовъртежи, блестяща под слънчевите лъчи, но криеща неочаквана дълбочина под привидността на спокойната си повърхност. И това се отнася не само до поезията на Татяна Йотова, а до всички жанрове, до които се е докосвало перото й. На дневен ред е „Кафето предстои”.

Защо точно КАФЕ? И защо ПРЕДСТОИ?
Едва ли е само заради топлината и удоволствието, които кафето носи.
Горчивината му е дискретна – и точно такава е тя и в Татянините стихове. А сладостта? Тя идва от радостното усещане, което носи нейното жизнелюбие. То е и повод за срещи – и ей така, сякаш случайно, между другите, дребните неща, за които говорим, отпивайки, се изплъзват и онези перли на душата, кътани и пазени за приятели, които правят кафето не просто изпито, а споделено. Споделеността е в основата на тази книга – и тъкмо нейната искреност е тази, която завладява.

Всъщност от жанрова гледна точка тук има едно пъстро съжителство както на съвсем изчистени лирически творби, така и на текстове за песни, но това не прави книгата разнородна, защото всичките творби в нея са споени от любовта, копнежите и крехките човешки надежди. „Себе си тръгвай да търсиш! Не стой!” – е не просто едноминутен порив, а изстрадана истина, която зове към нови неизследвани хоризонти и открития. И действително във всяка от включените творби откривателството е налице: душата ликува, откривайки като че ли за първи път и вятъра „безбродник”, и прозореца „животворен”, и целия този „живот несретен, болка, безнадеждност / и някаква човечност загрубяла, / а всъщност толкова копняла нежност…” И всичко това – пречупено през една ярка образност, която внушава, убеждава, грабва.

Затова и рефренът КАФЕТО ПРЕДСТОИ преминава по един съвсем естествен начин в обещанието, че ЖИВОТЪТ ПРЕДСТОИ! Нека пожелаем същото и на поетическите рожби на Татяна Йотова – дълъг живот, пълен с щедрост и споделеност! Защото... защото кафето предстои!

                                                                                                  Светлана Йонкова


Произведения  
  1. САТИРИЧНА ОДА ЗА УЧИТЕЛЯ
2. ЖИВОТЪТ – ТОВА СА ПРИЯТЕЛИТЕ
3. УЧИТЕЛЮ, БЕЗ ТЕБ СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ!
4. ВЪЛШЕБНИТЕ ДУМИ
5. ВСЕЛЕНСКА ВЪРТЕЛЕЖКА
6. АКО ИСКАШ БОГ ДА ТЕ ОБИЧА
7. ВОДА И СОЛ
 
Награди  
  1. Втора награда "Приятели на България"
 
Публикации в медиите  
  1. Пролетта иде с "Кафето предстои"
2. Автобиографично интервю - Татяна Йотова
3. Кафеени рими и „Солени ветрове“ завладяват морето
 
Снимки/Албуми  
  1. Буквите в Пловдив с Татяна Йотова
2.  Бургас.]">Премиера на "Извор с очите на дете"
3. Премиера на Татяна Йотова в Айтос
 
Видео  
  1. Песента "Ключ"
2. Песента на токчетата
3. Премиерата на "Извор с очите на дете"
4. Татяна чете от "Извор с очите на дете"
 
Връзки