ВСИЧКО ЗА МАЙКА МИ - Моника  Аладжем

Всяка година на първи юни, моята майка ме поздравява с деня на детето. Аз съм вече на тридесет и пет, но тя продължава да го прави – аз си оставам нейното малко момиченце.

Днес, като майка на две дечица, си давам сметка за много неща, които през годините съм приемала за даденост. Имах невероятно детство – много игри до късно вечер, ожулени колене, никакви страхове и много приятели. И всичко получих благодарение на нея-моята мила майчица.

Вероятно всеки ще го каже за своята-майка, но моята майка - тя е различна.

Тя никога не се оплаква – за нищо. Знам, че я боли, но дори тогава е с усмивка на лицето, макар леко променена с времето. Познавам я по-добре от всеки друг – борбена и силна жена – нежна и грижовна. Познавам погледа ѝ, знам какво изпитва, дори когато мълчи, или когато ми казва, че е добре. Знам го, защото я усещам, точно както тя усеща мен.

Винаги ми е била опора – споделях си всичко с нея и продължавам да го правя до днес.

Спомням си, когато ме скъсаха на шофьорския изпит, бях много разстроена, но тя ми помогна да премина през изпитанието, а когато най-накрая взех книжка и ударих колата-отново получих нейната подкрепа и думите, от които имах нужда: “Никога не се отказвай!“.

Такава е тя-никога не се отказва – за нищо! Не се отказва от смеха си, от позитивизма си, от работа си – а вече е пенсионирана баба на четири внучета и продължава да работи.

Често си разказваме смешни истории – рядко говорим за тъжни неща, макар да знам нейната болка.

Наскоро загубихме най-любимия човек – моят любим татко и нейната вярна половинка в живота. Трудно е, да не кажа невъзможно, да съществуваш сам, след четирдесет години щастлив брак и да продължаваш да се усмихваш.

Промени се – неизбежно е, изражението ѝ днес е различно, различни са емоциите ѝ, походката ѝ е различна, осанката ѝ е не е същата. Видях я да плаче – за първи път, в онзи проклет ден. Оттогава плаче често – крие се, срамува се, защото тя винаги е успявала да премине през всичко, но днес, днес е различно, днес е различна!