Майка – супер героиня - Весела Колева (Весела Алегрия)

Ма” – на пръв поглед проста сричка, съставена от две най-обикновени букви. Но повторена два пъти един след друг, изведнъж добива магическо-сакрално значение, въплъщавайки в себе си образа на най-светия и специален човек в живота на всеки от нас, а именно неговата МАЙКА! Жената, дарила го с живот. Жената, която още от първия миг, в който го е поела в нежните си ръце, съзнателно е избрала пътя на себеотричането в името на невръстната си рожба, обещавайки си да пази най-ценното и милото си, закриляйки го като орлица, ако се налага дори и с цената на собствения си живот. Жената, която забравила себе си, изцяло се е посветила на грижите за малкото и единствено по важност крехко създание, заело централното царствено място в сърцето й, отдавайки му цялата си топла, майчина обич, непознаваща граници и прегради, способна да повали всяко едно препятствие по пътя си със своята мощна и неизчерпаема сила, извираща от най-чистия извор на земята, а именно майчиното сърце! Бездънния кладенец, от когото супер героинята черпи своите супер сили.

А сега нека ви разкажа и за моята героиня мама Петранка или „Супер Петя”, както шеговито я наричам аз…

Както при всеки супер герой и при нея външният вид заблуждава, показвайки една личност – прикритие на друга. На пръв поглед дребничка женица – невинна и безобидна, а всъщност 1,55 - взривоопасно мощно оръжие с по-голям периметър на поразяване дори и от атомна бомба… По-точно казано безкраен! За 27-годишното ми „познанство” с нея съм разбрала, че за мама Петя няма недостижими неща. Науми ли си нещо, земята ще преобърне, от 9 кладенеца вода ще донесе, но ще намери брод през непроходимата за обикновения човек пустиня … Или пък сама ще си  направи такъв! Повярвайте ми, тази жена не познава думите „Не мога!”. В нейния речник такъв израз изцяло липсва! Ако не вярвате, допитайте се до мнението на емоционално и роднински несвързан с нея страничен наблюдател. Съдейки по думите на моите приятели: ” Ех, опасна майка имаш, Весела!”

„Не само опасна, но и светкавично бърза!” -  бих допълнила шеговито аз! Повярвайте ми, в сравнение с нея онзи анимиран мишок Спиди Гонзалес е като охлюв и то на забавен каданс! Като малка случеше ли се да си забравя бележник, спортен екип или друго ученическо пособие, само телефонирах на „Супер Мама” и докато щракна с пръсти, тя вече бе пристигнала в училище, за да донесе на „Веселана-Забравана” необходимото. Пред „Супер Петя” даже най- бързият човек на земята Юсейн Болт ряпа да яде! Влакът-стрела Петранка ще го мине като малка гара, още докато си завързва обувките и заема стартова позиция за поредния си маратонен спринт.

А като прибавим към светкавичната й бързина, силния, граничещ на моменти с инат, характер и физически-психическата й твърдост, (Все пак името й означава „камък”) сами можете да си направите извод каква взривоопасна комбинация се получава. А пък дръзнете ли да запалите късия фитил на гнева на тази „ бомбичка”, уверете се, че сте извън обсега й на поразяване! Макар че, както ви казах и по-рано, това е твърде широко понятие… Няма шанс” оръжието” да засече или да пропусне мишената. Стреля точно – право в десетката!

Е, това разбира се съвсем не е всичко за майка ми, а само кратката версия. Защото за дългата не би ми стигнала и цяла книга, колкото и обемна да е тя… С една дума: Майка ми е ВСИЧКО… Всичко, което един ден аз бих искала да бъда. Тя е най-яркия ми пример за понятието „силна и борбена жена”, моя най-добра приятелка и опора в трудните моменти…Тя е моята майка- супер героиня!