Как се е появила черната котка? - Изабел Спасова

 Това се случило  милиони, милиони, дори милиярди години преди новата ера. Тогава вещиците още продели спокойно из света и кроели планове как да завладеят света, които очевидно не проработили, тъй като сега те се крият в най-тъмните и зловещи места, проклиняйки черната котка. Но защо черната котка? И ето, че нашата легенда започва от тук.

 Някога имало една вещица, която била зла, лицемерна, непрекъснато търсела внимание от всеки и правила всичко наопаки и то нарочно. Може да иска същото, каквото и ти, но за да ти напряви беля, ще направи така, че да не го получиш... нито ти, нито тя. Та тази вещица била много зла и всчки я ненавиждали, а тя непрекъснато им правела бели. Но един мрачен ден тя прекалила, наистина прекалила...

  Злите магьосници най-накрая намерили перфектния начин да завлядеят света и тя го провалила. Те съумяли да създадат отвара, която щяла да успее да омагьоса всички живи същества да бъдат тяхни слуги. Всички вещици започнали да празнуват и направили едно страхотно парти вечерта преди да осъществят плана си. Но младата подла вещица не можела да позволи някой да бъде толкова щастлив. Затова се промъкнала тайно и отмъкнала създадената отвара. Решила да я захвърли някъде толкова далеч, че никой да не може да я намери. Така и станало след като тя я изпратила горе високо, високо в небето, където нито една вещица не можела да отлети без да се задуши, а магиите им не действали.

  Всички зли магьосници били толкова тъжни и нещастни и само младата зла вещица ликувала, че плана й бил успешен. Но тъй като тя била млада, не съобразила, че има по-опитни и по-стари магьосници от нея. И тя успяла да си навлече гнева на една наистина силна и могъща вещица с безрасъдната си постъпка.

  Та тази силна и могъща вещица решила да накаже младата пакостница. Наказанието й било превръщане в котка. Но не в обикновенна котка, а в черна котка, която хората няма да харесват и няма да искат да виждат.

  И след тази магия вещиците се изпокрили, а черната котка или така наречената млада вещица започнала да проди из света.

  Затова и всички вярват, че черните котки носят лош късмет, но понеже винаги има някой, който да прави нещата наобратно, англичаните вярват, че черните котки носят добър късмет.