МИРИШЕ НА РИБА – ГЛЕДАЙ ПОЗИТИВНО - Венко Димитров

В банката:

 

        Кандидатствате за кредит, при положение, че санитарните инспектори са издали предписание за затваряне на търговския ви обект?

        Вижте, аз имам бизнес план.

        Но стоката ви е обявена за негодна, на практика вие нямате стока, очевидно ви предстоят и допълнителни разходи по унищожаването й.

        Всъщност, пари ще са ми нужни за закупуването на още такава стока.

        ?!

        Нека ви обясня. Когато инспекторите ми съставиха констативен протокол, че хранителните продукти в магазина са негодни за консумация, изобщо не се отчаях. Веднъж прочетох заглавието на една книга за успеха „Гледайте позитивно на всичко” и това силно повлия на мирогледа ми. Думите на единия инспектор, че сиренето ми вони на риба, само ме изпълниха с позитивизъм. Всичко е въпрос на гледна точка. Нали следите медиите – там чат-пат се появява някой експерт и обяснява, че щом нещо е евтино, то няма как да очакваме, че ще е качествено. Не могло кренвирши от 3 лв да са от месо и затова да не си ги купуваме. Да му имам и тапията, и логиката – аз ако на същия кренвирш му сложа цена от 7 лв, по-качествен ли ще стане? Само по-престижен. Така и правех, купувах от най-евтината продукция и я продавах на цени по-високи от средните. Всичко си се харчеше добре, до момента с инспекцията. До тази златна възможност да изляза на светло. Проблемът дойде, че продавах соеви кренвирши и картофена шунка за такива от месо, както и млечни продукти, които се различаваха от наложения стандарт. Беше си дребно тарикатстване, което при желание и липса на връзки или рушвет, винаги можеше да се санкционира. Номерът е да наложиш собствен стандарт и то по най-шумния начин. Затова ми е и нужно финансиране – за рекламна кампания и за луксозното обзавеждане на верига заведения. Как ви звучат диетични кренвирши, подходящи за пости и за вегетарианци? А шунка от картофи и хрущял, която вместо да ви товари с мазнини, ви набавя въглехидрати и подсилва ставите? Сложени в красиви опаковки и препоръчвани от красиви модели. Рапичното олио воняло на риба – та това си е допълнителна екстра за подсилване на аромата, когато готвите рибни продукти. Естествено, че трябва  да се продава по-скъпо – като пържите картофи, те ще ухаят като английските „Фиш енд чипс”. При това без да се налага да има риба. Разваленият  кашкавал чрез „естествени ферментационни процеси”, става елитен биопродукт с ухание на японски костур. Много знаете как ухае японския костур – риба като останалите. И всичките тези деликатеси ще си ги набавям не просто на безценица, но и ще ми плащат, баламите, на разумна цена да ги отървавам от бракуваната стока. Сетете се за синьото сирене, и идеята ми изобщо не изглежда абсурдна.

        Напротив, абсурдна е, но това нас като банка не ни интересува, важното е да има печалба. Хора, които се тровят от гъзария, винаги ще има и ние с радост ще ви отпуснем кредит, за да им вземете парите.