ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИИ - ОТ МИНАЛОТО И СЕГА - Денка Илиева

 

              ПЕРПЕТУМ  МОБИЛЕ.

              Всеки град си има хора с бурни културни, икономически  и политически стремления. И в миналото е било така…

           Обущарят Стефан Кръстев цели 27 години работел над своето изобретение – вечно движещата се машина. На събрания пред съгражданите си той завладяващо говорел за принципите на движение на своята машина. Съобщавал обаче, че най-важната част на машината все още не е готова. И излизало, че машината изобщо не може да тръгне…

           ДРУЖЕСТВО  ЗА  БОРБА  ПРОТИВ  ПОЕТИТЕ.

           През 1926 година в град Ямбол е създадено културно дружество за борба против поетите. Те са били определяни „като паразити на активното човечество”. Дружеството дори си имало свой манифест и се гордеело с това.

          ПИШИ  БЕ, ПАНКО,  СЛООМ, ПИШИ!

          Кожухарят Панко Богдев взел заем от 100 гроша. Кредиторът му дал да подпише разписка, в която сумата не била вписана словом. Хитрият кредитор написал още една нула към сумата и кожухарят трябвало да плати 1000 гроша.

        Работата стигнала до съда. Съдията попитал бай Панко защо не е написал сумата словом. На излизане от съда той се удрял по главата и повтарял: „Пиши бе, Панко, слоом, пиши бе!”

       ПОЖАРНАТА

       В Популярната банка в града избухва пожар – пазачите оставили гореща пепел  в дървено сандъче и се възпламенило дюшемето на третия етаж. Полиция и граждани се опитали да изгасят пожара. Появява се и представител на застраховките за пожар. Той и директорът на банката констатирали, че пожарната команда,” добре екипирана, е пристигнала навреме, но лишена от съдове за носене на вода”.

       През  1937 г. в града пламнала къща. Командирът на пожарната Кондов в момента бил в минералната баня. Но това не му попречило за 5 минути, дори и полугол, да се появи на местопроизшествието, заедно с цялата пожарна команда...

       ЗАБРАНА  ЗА  ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

       По време на земетресението на 15 февруари 1909 г. хората от града излезли навън от домовете си и мнозина се простудили. Кметът наредил да бие барабана и да се съобщи на гражданите,  че е „дадено нареждане да няма повече земетресения, и всички трябва да се приберат по домовете си”.

        ДИМИТЪР  БЛАГОЕВ  И  ДУХОВЕТЕ  НА УМРЕЛИТЕ.

        При посещение в Ямбол Димитър Благоев, заедно със социалиста Васил Джинков, присъстват на спиритически сеанс. Фотографът Благовест Качулев е повикан да прави снимки на появилите се духове на умрели хора. Появява се обаче полиция и социалистите – спиритисти се разбягали. Димитър Благоев набързо прецапал  реката  и се отправил към железопътната линия...

        ЧОВЕКЪТ, КОЙТО  НЕ  ИСКАЛ  ДА УБИВА!

         По време на Балканската война Георги Пипера отказвал да стреля. Той дори и въшките, които лазели по него, като бил на фронта, не искал да убива. Само ги отмествал  с една пръчка от дрехите и тялото си...

         АЛЯХУЛЮ

         Имало един човек в града, на когото викали Аляхулю. Умрял баща му. Хората му казвали: „Моите съболезнования”, а той отвръщал: „Мерси, подобно”. С това го запомнили  съгражданите  му. Някои го съжалявали заради простотията му, други му се подигравали. Останал и той в съзнанието на хората с нещо!

                   ПРОСТОТИЯТА  НЕ  Е  ОТ  ВЧЕРА

 

                   МИНООЛУ

                   Богатият земевладелец и чорбаджия Драгия Минов бил стар ерген. Обичал да продава салтанати – наемал три файтона и се движел  из града с тях. На единия файтон се возела циганската музика, която го придружавала, във втория седял самият Миноолу, с цигара в уста, а на третия  били поставени бомбето и бастуна му. Миноолу завивал на руло банкноти, слагал вътре тютюневи листа и пушел. Получил благодарствено писмо от управителя на БНБ – София за оползотворяването на банкнотите…  

              КРЪВНО  НАЛЯГАНЕ

            Нямало е човек в града, който да не познава млекаря  бай Янко. Той разнасял с кобилица на рамо легени с кисело мляко. Домакините, след като си купели мляко, от любезност го  питали  как е жена му със здравето. Той отвръщал: „Мойта жена има криво налягане” / Вместо да каже кръвно налягане/.

               КРАЖБА  ЗА 000  ЛЕВА

           Неизвестни лица са влезли в дюкяна на г-н Арнаудов, срещу Арменската църква, и са задигнали дрехи и плат за около 000 лева. / Съобщение в печата от 1931 г./

               ПОПАРА  С  ВИНО

           Често се случвало в миналото първолачетата да заспиват на чиновете, докато са в час. Оказало се, че бабите им давали да закусват  попара с вино...

               ШВЕДСКА  МАСА

               По времето на Горбачов и у нас били забранени банкетите на обществени места. Известно е обаче явлението „ Овчикладенски коктейл”. Чествала се някаква годишнина в с. Овчи кладенец, но при тая забрана как да седнат хората в хоремага да се почерпят? Спретнали си обществениците една шведска маса, сложили това-онова за хапване, накрая  и едно печено агне се появило на масата, сложили също по едно печено пиле  пред  всеки от присъстващите. Отворили  бутилките с вино и ракия… На крак, на крак, ама си хапнали и пийнали  здравата. Накрая насядали по столовете, защото не можели да издържат повече  прави. Накрая всички със залитане  излезли от хоремага и отчели, че тържеството  е проведено по необходимите  правила.

              „ЧУДЕСАТА”  НА  НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

           През 1860 г. един манастирски послушник бил  отведен в Орешанския метох, за да му бъде лекувано окото. Церили го с гореща вощеница, запалена прахан, със счукан чесън, кощрява и още други треви. В резултат човекът ослепял. В манастира после дошли двама гърци от Янина, които церели очи с билки. Игуменът, който се бил напатил вече от другите методи за церене на очи с билки, не им се доверил и  предложил да покажат изкуството си на лечение върху коня в метоха, който бил сляп.

              ПРОСТОТИЯ  И ЗАВИСТ

          През 1840 г.в Русчук била внесена от Виена първата шевна машина у нас. Местните абаджии се изплашили  от това чудо на техниката, откраднали я и я хвърлили в Дунава. Поради същата причина сливнелии проклели Добри Желязков – Фабрикаджията -  затова, че уж взел препитанието на бедните. Човекът се разорил и разболял.

                БАШ  ЧОРБАДЖИЯТА

            Един  млад нашенец в миналото, самозабравил се чорбаджия, не позволявал хората да го поздравяват на улицата. Казвал:”Тебе кой ти позволи да ме поздравяваш?”

                САМОЗВАНЦИ

           Лао –дзъ казва:” Когато мъдростта се съчетае с почестите, светът се изпълва със самозванци”. Колко много самозванци се бяха появили  в близкото ни минало!..