МИНИАТЮРИ - Валентин Димитров

ЧИСТА РАБОТА

Обвиниха бизнесмен в далавера за милиони. Но следствието не доказа нищо. Хванаха по бели гащи друг с укрити данъци. Но било политическа поръчка. Покрай депутат замириса на корупция. Но нямало конфликт на интереси. Държавен чиновник се издъни в кражба в големи размери. Размина му се, защото му нарушавали правата. Политик лъжеше и ругаеше като за последно. Но думите му били извадени от контекста. Кмет насочвал общинските пари към роднински фирми. Но пък обществените поръчки били перфектни. Осветиха културтрегер като доносник на службите. Но времената били такива. На една заплата един бохем си живееше като Крез. Но в Швейцария имало банкова тайна, а в офшорките нямало данъци. Чиста работа! Появи се обаче някакъв абсолютно чист. Наистина! Чиста душа, чисти помисли, чисто минало, чисти ръце и чисти сметки! И никакво оправдание на всичкото отгоре! Но пък всички го сочеха с пръст – мръсник такъв!

 

НОВИЯТ ЛЕВСКИ

Хубаво го е казал Апостола: „Ако спечеля, печели цял народ - ако загубя, губя само мене си“. Но времената са други. Има нов Левски! И веруюто му е друго: „Ако спечелим, печеля само аз, ако загубя, губи целият народ“.

 

ЛУДА РАБОТА

В училището беше лудетина. В университета – луда глава. На работа – луд за връзване. На вилата работеше като луд – без умора с леко изпотяване. Като поостаря стана луд за пенсия. Изкара луд късмет в лотарията. На всичко отгоре се зарази от една луда крава. Изобщо – луда работа!

 

ОРГАНИ

Преди всички вестници бяха органи. На БКП, на БЗНС, на ОФ, на ДКМС, на БНА, на БЛРС, на СБП, на СДС… И сега някои вестници са органи. На едни големи задници!

 

МЕТАЛУРГИЯ

Претопиха рудата. Направиха оръдието. Претопиха оръдието. Направиха сърп и чук. Претопиха сърпа и чука. Направиха нож и вилица… Няма такава температура, която да ги претопи!

ЛУДИ И ВЪРЗАНИ

Беше луд за връзване. Не го вързахме! Той изяде баницата. Разбрахме - не е луд този, който изяжда баницата. Ние сме лудите! И много вързани!

 

ОБИЧ

Тя имаше любовник. Млад, здрав, красив, богат и семеен. Много я обичаше. Затова за рождения ден й подари джип Чероки. Тя имаше и баща. Стар, болен, неугледен, беден и вдовец. Много го обичаше. Затова за рождения ден му подари чифт чорапи. Любовникът не искаше за джипа Чероки да разбере жена му. Бащата искаше за чифта чорапи да разбере цялото село.