15-ти септември - Надежда Станулова

 

Днес е първият учебен ден на учениците и учителките. Тази сутрин котаракът въобще не искаше да ме събуди. Но аз станах и започнах да избирам рокля. Тази ли? Онази ли? Ама защо да не бъде тази? И така се чудих какво да облека. И защо? В крайна сметка това е един обикновен ден. А пък аз съм един обикновен възпитател на занималня и то следобед. Тогава ще си сложа роклята с котки и чантата – с маймуни и отивам на кафе в моята приятелка. Тя ме посреща с думите:

-Защо си толкова рошава в главата? Та, нали трябва да си за пример. Сядай тук да ти оправя косата! Бързо! – заповяда ми тя.

-Но, аз без доза кафе трудно взимам решения! Я, бързо слагай кафето! – вървях след нея и нареждах.

Направи ми хубава прическа и тръгнах за училище. Влизам в учителската стая и какво да видя? Всички учителки изтупани от глава до пети. От хубави, по-хубави. Може би цяло лято са си мислили с каква рокля ще дойдат на първия учебен ден, за да блеснат пред останалите. Ако трябва да дам някакво име на първия учебен ден в училище, то би бих го нарекла по следните начини:

-„50 нюанса червило“ – учителките, без да забележат си представят освен роклите, но и червилата. Нито една от тях няма подобно на друга червило. И като моето нямат. Аз съм без червило. По уста съм.

-„Триумфът на токчетата“ – на токчета! Може да не можеш да ходиш на висока обувка, но е 15-ти септември и трябва да си разходиш токчетата до училище.

-„Панаир на суетата“ – нито една от роклите не беше подобна на друга. Но пък трескаво си обясняваха коя от кой магазин си я е купила. Приличаха на деца, но необикновени. Нека ги наречем „деца със заплати“.

Не мога да си обясня защо в този ден желанието на дамите е да си покажат външния вид. Само в този ден ли са харесвани? А не може ли през цялата година? На старта на учебната година се поздравяват. Така ще бъде в продължение на една седмица. След това започват проблемите и да си показват инатлъците и кой е по-по-най. Ако всеки е зает със своята работа, няма да се завърта в спиралата на интригите.

За мен новата учебна година е старт на проектите с учениците. Следобед учителят помага на учениците, създават забавни думички и текстове, правят проекти и куп неща, на които не се обръща внимание през сутрешните часове. Предстои интересна учебна година, а на мене ми е още по-интересно как ще приключи. Хайде да започваме приключения!