ЗИМНИНА - ДОРА ВУЧКОВА

Странни неща стават по нашата земя. Толкова странни и абсурдни, че предизвикват интереса на други обитатели на Космоса. Те пък, за да разберат, че става нещо, идват на място да проверят, да вземат проби, да наблюдават и анализират. Така прелитащите НЛО над територията ни са засечени от телевизионните емисии на земляните, а новината силно възбужда интереса на всички. Пришълците трябва да разберат истината, да анализират явлението, случило се за първи път, откакто облитат и наблюдават Земята, населена с двукраки екземпляри,  които често вършат пълни глупости и простотии и заплашват да разбрицат подредения Космос. В близост до въпросното летище, дето трябва да кацнат, е тяхната временна площадка за приземяване при аварии. Тя е скътана в необитавана, затънтена местност между две реки и там инакопланетяните забелязват землянин. Проверяват с уредите си коефициента на мозъчната му активност и остават доволни. Регистрират доста напреднал индивид и решават да направят анкета от трети вид.

   Командирът на НЛО-то намира предложението за оправдано и нарежда осъществяване на контакт, което извънземните иначе избягват да правят. Земляните са развити до степен, позволяваща подобна стъпка, но само при някои от тях. Един слиза на терен и започва своето проучване. Попита срещнатия землянин какво прави тук, в тази горска пустота. С помощта на автоматичния преводач по телепатия, землянинът го разбра и отговори, че сече колци за домати. Това изненадва анализатора. Според неговите изследвания за мисловната дейност на землянина е с висок коефициент на мозъчна активност. От това заключение на пришълеца на землянина трябва да му става драго и даже да се възгордее и изпълни със самочувствие.

Но в този момент роботът, синтезатор и възпроизводител на землянска реч поизлъгва, като преценява, че така ситуацията ще стане по-ясна за допуснатия до контакт и наблюдение индивид от тази планета. Затова превежда друго от езика и  стилистиката на землянина. Предаде в същия стил смисъла на въпроса на анализатора: - Кви колци, за кви пет лева? – Землянинът отговори: -  У нас е така. Иначе се умира от глад. – Иначе с какво се занимаваш? – пооправи редакцията си автопреводачът. – Написал съм стотици материали из вестниците, поезия, проза. Превеждат ми се на няколко езика, имам издадени няколко книги. Но не съм още за пенсия, а нямам работа, нямам пари да си платя тока, водата и парното.  – Както си говореше, до него тупна един фазан, после още един, после трети. – Вземи. - каза  инакопланетянинът – Вие ядете такива неща. Ще получиш още. За награда. Ти си от изчезващия мисловен вид на тази планета, затова получаваш фазан. – Ама аз съм вегетарианец. – едва можа да каже землянинът. – Освен това съм природозащитник и съм против избиването на диви екземпляри. – Свалих фазаните с насочени вълни. Те са само временно  замаяни, иначе са живи. Ако искаш, пусни ги. Но не са и вредни за ядене. Дори от вегетарианци. Вашите магазини са претъпкани с вредни храни, някои модифицирани и абсолютно не ви се препоръчват за консумация, а ви ги предлагат и то на високи цени. По-добре вземи фазаните, ще нахраниш семейството си с екологично чиста храна. – избоботи роботът-синтезатор, преди обектът на наблюдение да излезе от ошашавяването и от изненадата си. – Излиза, че популацията от вида интелигент с най-висок коефициент на мозъчна активност сече колци за домати, сади и отглежда зеленчук в двора си, за да не умре от глад? – не можа веднага да схване причинно-следствената връзка анализаторът. – А какво правят екземплярите от вида с по-слаба или начална мозъчна активност? Наскоро чу по местната телевизия изказване на един от първенците им, че хората били дебили – продължава анкетата преводачът по телепатия. – А, те ли, всеки от тях си е добре – от богатите до политиците – преведе гъгниво роботът. – Живеят си живот в разкош, карат си коли за стотици хиляди, градят палати, купуват си вили по света, пият уиски, пушат пури и нагъват черен хайвер, трюфели и такива подобни – заобяснява землянинът. А преводачът, за да влезе в лексиката на землянина добавя негова любима сентенция, която изтече като вторичен поток от мозъчната му дейност: - Куче влачи, диря няма! – Но това изобщо не бе заложено в програмата за речевия запас от земята, затова решава да го измести в подпрограма за лично мнение. – Край на контакта - нареди командирът на НЛО.

   В буренясалата почти изсъхнала трева от поляната в гората останаха само няколко опърлени кръга, като доказателство за извънземното присъствие. Когато човекът се прибра с колците в двора на дядовата си къща, завари жена си, от същия вид интелект, да събира ошашавена попадалите от небето фазани, диви пуйки, сърна, елен и диво прасе. Същото откриха в коридорите на панелките си и други представители от същия вид, закършили го през годините на прехода. Тия от НЛО-то по погрешка пуснали фазан и в дворовете на водещите сутрешните блокове в различните телевизии, но те въобще не разбраха откъде и защо са там.

   От дългата стрелба уредът за отстрел с насочени вълни се запъна.  После отново застреля, но този път на посоки и неконтролируемо. От хаотичната стрелба започнаха да падат и неядливи пернати в домовете на земляните от другия вид. Настана пълна каша. В това време световните осведомителни агенции светкавично снимаха от мястото на събитието, отразяваха необяснимото падане от небето на разни пернати, четириноги, водоплаващи и сухоземни. Цяло денонощие пада какво ли не и пълни домовете на всякакви земни екземпляри.

   А когато анкетираният представител от третия вид влезе в двора на къщата си заедно със събраните колци и видя ошашавената си съпруга, реакцията му бе непоетична и светкавична: - Вади бурканите, капачките  и ламарината. Да накладем огън и да сварим месото, че до други ден ще се развали… Дето нямаме и фризер, а хладилникът няма да побере всичко. Аз почвам да коля, да скубя и чистя, дера и разфасовам дивеча. Ще направим консерви за зимата.

-  Ама, какво е това?! – търсеше отговор поетесата и преводачката, а днес натурализирана селянка.

-  Нали виждаш, от небето продължават да падат фазани и всякакви. Само това е важно сега, за да се изхраним през зимата. После ще ти обяснявам подробностите. Няма време, дивечът ще се вмирише до утре в тези горещини. Действай, трябва да го оправим и сварим в буркани. Ако се разбере, че нещо остане неоправено в двора, циганите веднага ще го отмъкнат!

В това време командирът на НЛО-то отгоре, през гъстия дим на огньовете, накладени в дворовете на къщите, гледаше тих, невъзмутим. Извънземните отдавна се бяха нагледали и наслушали на какви ли не безумства, сътворявани от земляните. Само авариралият робот-синтезатор още не се бе оправил и изричаше неясни и неразбираеми фрази, като … бързата кучка, слепи ги ражда, на гол тумбак… гол фазан… за кокошка няма прошка, за милиони няма закони… Явно земната натурализация трайно му бе повлияла и повредила временно неговата земна ориентация в лексиката. След всяка хаотична фраза, не спираше да повтаря гъгниво на землянски:  - Ба’ си мамата!