В КРАК С ВРЕМЕТО - Росица Стоянова

Секретарят на читалище „Пробуда” Пролетина Цветкова трескаво се подготвяше за тържество по повод Трифон Зарезан. Изпълнението на проекта „ Традициите – в крак с времето” се превърна в основна нейна дейност през последните месеци.

За настъпващия празник читалищните дейци трябваше да покажат какви обичаи е съхранила народната памет и как те са се развили във времето.

Първата част беше отработена: директорът на местното училище,    облечен празнично и със закичен калпак повеждаше местното мъжко население към лозята, където се извършваше зарязването. Библиотекарката на читалището жертваше кокошка от личното си стопанство и замесваше питка. Публиката се радваше най-вече на заключителния момент, който се състоеше в споделено пийване и хапване – традиция с устойчив характер, спазваща се стриктно при всички празници.

За втората част по темата  Пролетина Цветкова доста се потруди – и мисловно, и организационно. И тъй като не беше уверена дали се е справила добре, потърси мнението на  своя племенник. В качеството си на служител в столична рекламна агенция, той направи анализ на предвидените дейности и изложи компетентното си мнение :

  - Лелина-Пролетина - така ласкаво я наричаше племенникът,  -съвременните елементи за отбелязване на празника не са на ниво. Не виждам лого и мото на инициативата, липсват тематичен транспарант и постери, не са обхванати достатъчно целеви групи - специалисти по лозарство, винени консултанти, технолози, да не говорим, че си  пропуснала и представители  на ИАЛВ.

 -  Това  пък какво е ? – плахо се включи в разговора Пролетина.

 -  Изпълнителна  агенция по лозата и виното, лелче. Имате териториално звено. Колкото повече хора от институции и фирми присъстват, толкова по-добре за значимостта на проекта. Ще направиш списък на гости и ще ми го изпратиш за одобрение. И да не забравиш  журналистите .... За тях трябва да има специална софра с качествени питиета и  отбрани мезета. Нали се сещаш, че  качеството на почерпката e правопропорционална   на хвалбите    в медиите.

 - Младото си е младо! Каква мащабност на мисленето, каква иновативност...  – въздъхна секретарят на читалище „Пробуда” и  хукна  да синхронизира традицията  в крак с времето...