Звезди за всички - Дидо Манолов

Манол Деланов се нацепи! Епично парти, по повод одобрен проект за арт инсталация със заглавие “Звездите са за всички”.

Изстрелва се от леглото, право под студената вода. В първите секунди здраво се държи за златната батерия на душа. После минава през спалнята. Виждаме го гол, зад него на спалнята, покрита с черен сатен са момичетата. Те все още спят.

Закуската на Манол е кеф за всички усещания. Сяда в шезлонг с бели възглавници. Шоколадови и млечнокожи момичета по бански го хранят. Той закусва печен черен лебед с перошината, манго и ананаси. За да не му е скучно, чете Шилер, Константин Трендафилов и “Не новините”. В едното му ухо върви Бах, а с другото слуша борсовия си агент.

Пътува към студиото. Някъде на Цариградско шосе коркова тапа рикушира в кожения таван. Карамелено момиче я хваща във въздуха и с пъргави устни изрича.

-Уаол Теаоу, ти ши ай-уелихия ъдж!

Манол се усмихва, докато влиза в студиото си. Насочва се към огледало в цял ръст.

Отстрани, извън обхвата на огледалото застава по-набита млада жена с черна рязана тениска и стърчаща отварачка за бира от задния джоб на дънките.

-Трябва ми знаме на европейския съюз, някъде около два метра дълго и широко метър, платнени бели и червени ивици и стъклени звезди, някъде около десет.-стяга мускули.

-Започваме работа по евро проекта ли?

-Да, извикайте високия актьор от Народния театър. Гащеризоните от оная реклама стоят ли?

-Да! А какво ще представлява? Какво е посланието? Към кого е насочен…

-Бягай!-шляпва я по дупето.

-Да!

След няколко часа, в които той говори по телефона и казва на трийсет и осем човека, че му се пръска главата от работа, якото момиче се връща с всички поръчани неща.

Той плесва с ръце и влизат неговите помощнички. Фиксират знамето на рамка. Върху европейските звезди, започват да лепят стъклените.

-Изправихме знамето, шефе!

-Да влезе работника. Облечен е в син гащеризон.

Актьорът пристъпва с черните ботуши по разстлана карта на Европа.

-Не толкова на юг.-мръщи се Манол.-Единият крак на Украйна, другия на Скандинавия. Късаш звезди от знамето, хвърляш ги долу и разбиваш с чука.

-Но те ще се разбиват! Каква ви е концепцията?

-Концепцията ми е с техните пари, по техните глави.

Работникът замахва, но откъсва първата звезда внимателно. И тя тупва на земята.

-Не така! Късаш европейско и го разбиваш, за да видиш какво аджеба има вътре? На какво толкова ти се правят тия европейци! Звездите са за всички се казва проекта!

Манол отваря четвъртия пакет чипс от както е на работа. Ако нещо го тревожи, това е, че след първия пакет вкусовите му рецептори блокират. Блокират все по-рано и по-рано, опитва се да ги съживи с по-големи количества чипс, но нищо не става.

Работникът къса звезди, хвърля ги на земята и ги разбива с чука.

-Монтажиста! Как беше,…

-Аз съм оператор.

-Нищо! Да ти кажа. Сега, снимаш сега хубаво картата на Европа как е със стъклата. После искам да се вижда как тя се нагърчва, нагърчва и започва да се изправя от най-здравите си части.

Накрая, ние като зрители ще виждаме разкъсаната карта, здрав океан с отпечатъци от обувки. Цяла Европа е на дупки и дупчици, през тях виждаме Чука, зад него е европейското знаме.

-Само да ви попитам… Какво е посланието? Към кого е насочено? Какво искате да кажете?

-Че много си учила, захърче! Скачай на масата и да изпробвам дали сто евро или сто долара се лепят по добре върху запотено женско тяло!