За  кризите и малолетните баби - Християн Трифонов   

Имало е, има и ще има, едно време една малолетна баба. Щяло е да има и един дядо, ама той  не е оцелял при миграцията на бездомните пенсионери, заради кризата кацнала на върха на вилицата му. Бабата, като по-издръжлив и приспособим вид, последвала примера на внукотерапевтите  и започнала да кара на купони, евтин алкохол и целодневен сън. Така и оцеляла!

Ама нали била баба, макар и малолетна, след време и омръзнало да се тръшка по купони и да спи по цял ден, и се замислила за бъдещето си. Като се ровила , ровила в мислите си й дошла идеята да се порови в интернет-мрежата, а като се поровила там, открила най-подходящото за своя жизнен опит занимание - понеже много била живяла и видяла, решила да стане екскурзовод! И не на кого да е, а на чужденците.

Речено-сторено! Явила се на изпит и с набръчкания си, многоопитен чар, избутала всички останали кандидат-ексурзоводки и други подобни. И още през първия  работен ден разбрала, че е родена за тази работа. Преди вратата на автобуса да се отвори, тя вече била грабнала микрофона:

„Дами и г-да, отдясно виждате стадо магарета!

Добре дошли в България! Благодаря ви, че избрахте тази дестинация за вашето пътуване!

Сега обърнете поглед наляво! Там виждате вида Интернетимус-социалимус. Те обитават просторните пространства на Интернет и живеят на малки групи наречени Фейсбук-приятели. Естествен враг на вида е бавната скорост, както и вирусите, които от време –навреме „си лепват”.

А сега, моля, погледнете надясно! Там виждате Простацимус-пиянимус. Те обитават лесно достъпните земи на Кръчмария. Помежду си общуват със звуци подобни на оригвания. Естествен враг на вида е безпаричието и липсата на версия.

Дами и г-да, моля дискретно, много дискретно,  да погледнете отново вляво. Това, което виждате е Уволненимус – работникумус. Често ще се срещате с този вид по време на вашия престой тук. Естествен враг на тези, достойни за вашето съжаление, екземпляри е лошият шеф и липсата на заплати. Някой от тях, с времето, мутират, и се превръщат в съвсем нов вид, още по-достоен за вашето съчувствие –Кофировимус-бездомникумус, който, обаче, почти няма естествени врагове, като се изключат срещите с друг подобен вид –Глутницум-бездомнкученус.

Охо! Моля, отново, за вашето особено внимание, дами и г-да, защото там виждате най-старшният по тези земи хищник - Ядоснимус-пенсионеримус! Женските екземпляри са по-едри и по-агресивни от мъжките. Единственият враг на вида е ниската пенсия, но ако ги оставите заедно за дълго време  видът Ядоснимус-пенсионеримус е обречен на изчезване…О, Боже! Какво беше това? Погледнете, погледнете! Един едър женски екземпляр хвърли камък по автобуса ни…

…Добре, че се измъкнахме невредими, дами и г-да!

Сега можете спокойно да се запознаете с един много добродушен вид, от който не можем да очакваме подобни прояви на агресия - Дебелакумус-всичкоядимус. Видът се нуждае от много храна, и по тази причина, производителите на стоки-ментета у нас не цъфтят и процъфтяват. Порадвайте му се!

Дами и г-да. Ето че сега преминаваме през пищната природа на българското село. Тук-там виждате кротките представители на вида, обитаващ  тези райони – Недоимукус-работохоликумус! А до него виждате един много интересен екземпляр от вида – Паразитимус-тарикатимус.  Интересното е, че този вид живее изцяло на гърба на Недоимукус-работохоликумус и на още един вид, с който ще се срещнете в големите ни градове  Бунакумус-купувачис.

А сега, скъпи дами и вие, г-да, моля да затегнете коланите, защото  ви очакват много екстремни преживявания по улиците на нашата столица, от които - незапълнените трапове и пистолетните изстрели са само част от неповторимата родна атмосфера!

Аз бях до тук с вас, дами и г-да, моите уважения и до нови срещи… ако следващия път не изберете Африка като по-добра, евтина и безопасна дестинация!”

И след тези думи, малолетната баба слизала от автобуса, който веднага затварял врати пред очите на обърканите чужденци.

Та, ето как оцелявала тя, а след време щяла да напише - Наръчник за оцеляване на видовете при невъзможно-трудни условия. Но…това време още не е дошло!