Семейство Организмови и факса на доктор Неумивайкин - Бета Наур

На никого не е известно, кога точно се е случило това. Известното нещо е, че някога имало живот на планетата Земя. И разказвачът твърдеше, че животът вече бил цивилизован. Всички живи същества били доволни и щастливи. Радвали се на спокой- ното си съществуване, живеели в мир и разбирателство. На несравнима хармония се радвали и членовете на едно скромно семейство. Били учтиви, любезни, дружелюбни, но и някак си странни. Може би, защото общували с всички наоколо, но никога никого не канели на гости. Съседите им започнали да шушукат и разпространяват какви ли не слухове за тях. В един неочакван ден до самия дом на това семейство, чиято фамилия била Организмови, се настанили нови съседи. Не след дълго любопитната мълва за странното поведение на Организмови стигнала и до ушите на новопристигналите в района. Интересът им към клюката растял с всеки изминал ден, докато най-накрая решили сами да се уверят в чудатостта, която се ширела в този дом.Така в един слънчев ден те позвънили на вратата на фамилия Организмови. Всички си били вкъщи с изключение на Апендикс и Сливици. Доста години се били изминали от тяхната кончина и тъгата в потеклото  по загубата била отшумяла. Но всеки път, когато се случило някой неканен гост да позвъни, те изпадали в паника. И сега семейството се стреснало, изплашило се от шума. Сторил им се зловещ. Решило да не отваря вратата, защото съвсем наскоро съседът им Грип бил дошъл уж за малко, а се минали дни, докато си заминал. Семейството имало  и друг по-сложен случай с по-далечна съседка, която вички наричали Пневмония. Нея пък едва след месец успяло да  я убеди да си тръгне по живо, по здраво. Но отвън някой най-настоятелно натискал ли, натискал звънеца. Тогава най-смелият и отговорен от всички се запътил неохотно към изхода. Отворил Сърце вратата, а пред него стояли новите им съседи.

  -Добър ден, скъпи съседе! – поздравили най-учтиво те.

  Сърце ги изгледал мрачно и собственото му сърце се свило от страх, защото веднага ги разпознал. Неотдавна, съвсем случайно, то се сблъскало с информация по телевизията, че се издирват престъпници, които непрекъснато сменяли местожителството си и след като известно време упражнявали насилие над съседите си, се местели на друго място. Показали и техни снимки. И представяте ли си точно в този момент пред Сърце стояли тези двама бандити. Той побързал да затвори вратата, но  другите били по-пъргави и само след миг се озовали вътре. Нахлули във вътрешността на жилището им и най-нагло се настанили удобно в приемното помещение.

  - Ах, съседи, колко е чистичко и приветливо у вас!- възкликнал неканеният гост.

  - Не  си спомням от колко време не бяхме попадали с моя спътник в такова уникално място! – допълнила с удивление и дамата с него.

  - Но, моля ви! – възмутил се Сърце, като видял как най-безцеремонно нежеланите гости  се настанили на меката им мебел.

   Дошли и всички останали членове на сплотеното семейство и с най-голямо отвращение подканили неканените гости да напуснат дома им.

 - Но кои са тези? – попитал Хранопровод. – И как са минали по коридора, без да ги забележа?- недоумявал той.

  - Ужасно, ужасно!- клатели тъжно глава останалите.

  - От толкова много съседи, та нас ли можаха да изберат и така нагло да се настанят в дома ни тези гангстери! - се обадили близнаците с еднакви имена Бял Дроб.

  - Но всъщност кои са тези гости и какви имена носят?- запитала с пискливото си гласче Жлъчка.

  - Как така не си чувала за нас, миличка! – казал гостът с престорено наранено достойнство, присъщо за известните личности.

  - Не съм длъжна да познавам всички никому ненужни емлементи на този свят! - отвърнала гордо Жлъчка.

  - Но тъй като вече запита за нашите имена - рекъл натрапникът, като подал учтиво ръка - наричат ме Диабет.

  Горката Жлъчка  от страх  чак изпискала, защото неотдавна била чула колко коварен нашественик бил този престъпник.

  - А това е Захар. Моята сладуранка, която рядко се отделя от мен – представил спътницата си Диабет.

  Голяма паника обхванала семейство Организмови. Те знаели, че в комбинация двамата злосторници действали пагубно. Като най-смел и с чувство за голяма отговорност към семейството Сърце направил крачка напред и казал право в лицето на вандалите:

  -Уважаеми безсрамни натрапници, тук сте нежелани гости! Моля, незабавно напуснете дома ни!

  - Но тук е толкова хубаво и спокойно! - възкликнал Диабет. – И защо да си тръгваме, като не виждам никакви други гости да ви притесняват?

  - Ох, скъпи, не ги слушай! - се обадила  Захар. - Отдавна мечтая за такова необезпокоявано от други място.

  - Ако не напуснете веднага нашето жилище ще съм принуден да взема спешни мерки - казал Сърце и посегнал към телефона.

  Но неканените гости не искали и да чуят за заплахите му. Настанили се още по-удобно на местенцата си, като престанали да обръщат внимание на присъстващите.

  Тогава Сърце набрал номер по телефона, а  те чули да казва в слушалката:

  - Г- н  доктор Неумивайкин, моля!

  Само при споменаване на това име двамата нежелани пришълци наострили слух.

  - Доктор Неумивайкин - главно отговорно лице в ” Болница в космически кораб” – се чуло в слушалката - с кого имам честта да разговарям? - запитал с малко пресипнал глас докторът

  - Със Сърце от фамилия Организмови - отвърнал Сърце.

  - О-о-о, колко ми е приятно да разговарям с когото и да било от вашата фамилия!- казал докторът. Рядко ми се случва да общувам с такова семейство. Винаги прилежно във всяко начинание, обитаващо невероятно чист и приветлив дом, стриктно изпълняващо съветите ми за дълголетие и...! - заизреждал положителните показатели той. - Но кажете, защо долавям  тревожни нотки в гласа ви? – запитал Неумивайкин.

  - Г- н докторе, в дома ни нахлуха злодеи. По никакъв начин не можем да ги изгоним – сериозно и разтревожено отговорил Сърце. Казват се Диабет и Захар, за която той твърди, че била неговата сладуранка.

  - Ах, тези неразбрани създания! - отвърнал Неумивайкин. – Как са успели да се намърдат именно във фамилия като вашата! - изненадано възклинал ученият. - Но запазете самообладение, моля! Веднага ще ви изпратя по факс необходимите указания за преборване с подобен вид пиратство - казал докторът и поставил слушалката на телефона обратно.

   Миг след това факсът заработил. Щом разбрали, че със случая се заел Неумивайкин Диабет и Захар хукнали през глава към изхода и никой не успял да види как напуснали примамливия им за всички съседи дом.

От този ден нататък семейство Организмови заживели спокойно, но били още по- внимателни към всяко звънене на вратата.