ПАТЕШКА ИМ РАБОТА - Елена Богданова - Влайкова

Една жена ми разказяа следната иторийка: Когато оше била млада булкяа в село Ветрен, Силистренско все се чудела как да се докара пред свекърва си, съседите, съпруга. Да видят всички колко е работна и разбира от всякаква работа.

               Веднъж приятелка я почерпила с вишновка, купена от града. Много ихаресало на булката сладкото питие и решила да си направи сама. Накиснала вишни в ракия, подсладила ги обилно и всеки ден си опитвала от произведението. Проверявала дали го е докарала на вкус като купешкото. В един момент то свършило. За да прикрие следите, булката изхвърлила вишните в двора при патките и ни лук яла, ни ликьор пила ! /Или варила !/

                На следващата сутрин какво да види? Всичките патки се натръшкали като умряли по двора, която където свари. Разпищяла се тя: ”Мор ? Мор, мъжо, ела да видиш какво чудо ни сполетя ! ” Поогледал се съпругът и тихичко и казал да ги събере в един чувал и да ги изхвърли на сметището в края на селото, че да няма разправии. Изпълнила женицата заръката на мъжа си...

              Рано, рано на другия ден и се причула глъчка от патици. Казала на съпруга си, а той я скастрил, че гладна кокошка просо сънува. Тя продължила да твърди, че в двора им има патки. Излезли двамата навън и какво да видят - цяла процесия от ято патки се клатушка и издава малко неестествени патешки звуци.

           Работата се оказала такава : патките изкълвали сладките „пияни” вишни и заспали, като заклани. Дори не реагирали когато жената ги хвърляла в чувала и изсипвала на боклука. Щом се наспали, тръгнали нашите трезви и огладнели  герои да се прибират вкъщи, че може пак да са им дали нещо толкова вкусно !