Диалог 1 - Бетина Стефанова

·      Не мога да издържам вече. Цяла нощ хърка. Понякога ми се иска да си тръгна. Да отида да живея на друго място. Искам да се преместя на свое тихо място и….и просто да се наспя. - в гласа и звучеше истинска умора.

·      Защо тогава не го направиш? Щастлива ли си с него?

·      Щастието е много относително. Харесва ми когато го няма и мисля за него. В съзнанието си го усещам близък. Мисля си как не мога да живея без него. Лиспва ми. Но после…- пак усетих умората й.

·      Какво се случва после?

·      После - пое си дъх - после той се прибира. И тогава цялата магия която съм си създала в съзнанието изчезва. Дразни ме, че се наяжда, не мие чиниите, а просто ляга на дивана и започва да си чисти зъбите с клечка. Всеки път когато допре дървената кречица до някоя от дупките на зъбите си имам чувството, че дълбае ров в нервната ми система. Когато приключи с ритуала си налива водка. Винаги с прецизност, никога не слага повече, нито по-малко от три пръста.

·      Хубаво е, че не се напива

·      Мислиш ли - прекъсна ме тя - а, знаеш ли какво следва след това? Да, не се напива, но пуши по една кутия цигари с тази чаша водка. Не мисли колко е задимено. Дори не му минава през ума, че пречи на мен и на децата. Смее се шумно, докато гледа глупавите си предавания. Докато го наблюдавам усещам болка в корема, от яд, от дива главозамайваща непоносимост. И накрая...ох, накрая просто ляга и заспива. Пушенето на всички тези гнусни цигари показва своя ефект. Започва да хърка, а как хърка. Събуждам се през нощта и искам просто да избягам. Далеч, на тихо. И понеже едва ли ще имам кураж, просто ставам, отивам кухнята и крада от неговите цигари.

·      Не знаех, че пушиш

·      Не пуша. Тогава не съм аз. Не съм на себе си. Изморена съм, изтощена. За това просто сядам, паля цигара и вдишвам гадната отрова. Гледам в тъмнината и се тровя. Единствения начин да се почувствам по-добре. А и да успокоя ужасяващите болки в корема си.

·      А защо не си тръгнеш. Не го понасяш дразни те. Трябва или да говориш с него, или да предприемеш крайни мерки.

Или просто да пуша цигари в тъмното. Това е моето решение.