Безстрашният момък - Надежда Илчева

Имало едно време един момък. Бил безстрашен и не се предавал никога. Казвал се Юлиян.

Един ден, докато се разхождал, срещнал царски пратеник. Той съобщил, че този петък, от дванадесет часа, царят ще даде няколко предизвикателства на момците, които дойдат да искат ръката на дъщеря му.

Юлиян, с пълен глас, без да се колебае, казал:

-Аз! Аз ще дойда!

Всички го погледнали с почуда. Все пак, било странно кльощав като него момък да отиде на такова състезание.

Дошло време за състезанието. Юлиян отишъл, както и всички останали момци, които искали да се оженят за дъщерята на царя.

Царят им дал три предизвикателства: да вземат перо от паун; да отидат до магьосника, който бил на десет километра от царството, и да вземат от него отварата за любов; да убият глиган и да го донесат мъртъв. Който пристигнел пръв, щял да му е зет.

Тръгнали мъжете със своите коне на път. Тръгнал и Юлиян. Намерил паун и му откъснал едно перо. Прибрал го и се запътил към магьосника, който бил на около още осем километра път. Вървял, вървял, изморил се и седнал под едно дърво да поспи за малко. Като се събудил, видял стъпки и разбрал, че те са на съперниците му. Станал, яхнал коня си и потеглил, колкото се може по-бързо. Стигнал до магьосника и взел една любовна отвара. Отново седнал и започнал да яде. После тръгнал да търси глиган. Ходил, ходил и най-накрая стигнал в гората и видял глиган. Стрелнал един път с лъка, но животното започнало да го гони. Бягал, бягал и накрая успял да убие глигана. Сложил го на коня с останалите неща и тръгнал към царството. Разбрал, че другите били по-напред и затова се поразбързал.

След много път, стигнал в царството. Бил първият стигнал, но като го видял, царят не могъл да повярва, че зетят му ще бъде някакъв кльощав момък. Затова решил да му даде още задачи. Първата била да вдигне една голяма и тежка скала, а втората да реши загадка. Юлиян с много усилия успял да вдигне тежката скала. Дошло време за загадката. Тя била: Как е възможно бащата на едно момиче да е по-възрастен от дядо му? Той помислил и накрая казал следно:

-Бащата се е оженил като по-възрастен, а дядото е баща на майката на момичето.

Когато царят видял как момъкът вдига скалата и чул верния отговор, решил да го ожени за дъщеря си, тъй като бил силен и умен.

Вдигнали голяма сватба. Яли, пили и се веселили. А младоженците заживели щастливо.