За една мишчица и чай от метличини - Геолина Стефанова

 Утрото в гората на Смарагдовите борове бързаше да дръпне завеските на нощта и да се настани босо на дървената верандичка на Вила Мишеланска, където живееше мишката Алегория. Всички я знаеха като веща знахарка, лечителка и майсторица на всякакви вкусотийки.

 А защо бързаше, ще се запитате, нали?! Да не е болничко или пък да е решило да си изпроси магийка за нещо си....

Е, неее, не е това. Под смарагдовите борове сезонът е л я т о. А през лятото не се боледува, а се лудува. Палавото юлско утренце обожаваше ненадминатия чай от метличини, който Алегория запарваше още по тъмно и го подправяше с мед от билки и лимон. Ароматът му за секунди се измъкваше чак до небето, ммммм, толкова сладък и омайно неустоим, че даже звездичките бързаха да загасят фенерчетата си и да капнат на дървените столчета, за да си измолят и те от чудния чай преди да се оттеглят за сън. Сам Месечко слизаше понякога за отмора и раздумка.

 Алегория знаеше колко се уморяват милите звездички да блещукат цяла нощ и да показват пътя на изгубили се високо горе мъглявини и галактики, а долу пък на замотали се в гъстата гора непослушни дечица. Затова красивото чайниче от най-фин мишешки порцелан винаги бе готово и пълно догоре с ароматен, ободряващ чай. В малките канички имаше още мляко и какао, а в кръглата купичка с капаче бяла мишка блещукаше най-вкусният, гъст и целебен мед от глухарчета, бор и диви макове. За първите ѝ гости днес юлското утро и звездичките имаше изненада специалният шоколадов кейк  Рошавото таласъмче“ – пухкав, мекичък и ококорен като истински таласъм със сини очета от бонбонки и бели зъбища обелени бадемки.

 Доволните и очаровани светулковци след чаша чай и парченце таласъмска глезотия нацелуваха мишанката и се прибраха по меките си легълца. Утрото остана още малко да си побъбрят.

В този чай има някаква магийка. Спря да ме боли главичката, а и кашлицата ми затихна. Каква е тайната, а?

Тайната е в билките подсмихна се Алегория всяка лечебна тревичка се бори с мъките, които ни причиняват болестите. Ето, метличината лекува отпадналост след дълга болест и тежка магарешка кашлица.

Мащерката пък и тя му показа крехко стъбълце с мънички, дивно ухаещи розови цветчета гони настинката, болките в коремчето, убива микробите, има много витаминчета и даже дебеланковците с нея могат да поотслабнат, ако искат.

А ето това с меките зелени листенца е маточина. Тя ще ти помогне да се отпуснеш и заспиш, когато си ядосано, изнервено и сънят ти бяга.

Оле, колко интересно запляска с ръчички утрото ти си цяла билкова енциклопедия, лельо Але.

Хихихих така е. Тук имаме още лайка, мента, жълт кантарион и много други чудни лечебничета, които ни е подарила майката Природа.

 Погледни полянката, виждаш ли, цялата е осеяна със здраве и аромат.

А щом си понастинало, сега ще ти сваря едно ново чайче с листа от липа, плод от шипка, цвят от бъз и парченце джинджифил. Тъкмо ще сложа да се изпекат и маковите сладки. Да има и за други гости, ако се отбият.

Добреее, благодаря ти - гушна се в скута на мишката щастливото утро.- А докато те чакам, ще си почета от Маша и мечокът“, тъкмо стигнах до едно интересно място в книжката.