Лични данни  
Илияна Каракочева
Е-майл: ina_krein@abv.bg
Facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000712485566
Поетична страница:

Издадени книги  
 


Новини|Предстоящи прояви  
 
   
Творческа биография|Библиография:  
 

Творческа биография

Родена съм през 1966 година - на огнения кон. Кръстили са ме Илияна Каракочева, публикувам творбите си с псевдоним Ина Крейн, а в паспорта от Господ някой е записал Душа Балканска. Корените ми лежат в пепелищата на Северна Гърция, разкъсани от ветровете на войните. Може би затова балканската тема е кръвно свързана и с четирите сборника разкази, които създадох през последните години – „Балкански ветрове”, „Сърцето птица”, „Родници”, „Къщата с петуниите“. Занимава ме въпросът дали наистина на Балканите винаги ще господстват разделението, омразата и враждата или любовта, милосърдието и съпричастието към чуждата болка могат да заличат границите и да направят родници хора с различна етническа принадлежност,  човешкото да победи балканското. 

Свързан с тази тема  е  и  моят първи роман „Късмет до поискване”,  мост между миналото и настоящето, спомените и мечтите. Темата продължава, макар и под по-различен ъгъл, във втория ми роман „Врата в морето”. Той е съвременен, скандален, провокативен, но много реалистичен, макар в него да  се появяват и магични персонажи. Да бъдеш различен не означава, че нямаш право да обичаш, да бъдеш човек, да извършваш добро, да спасяваш и подаряваш бъдеще, да  водиш битка със злото и да бъдеш щастлив.

 Творбите ми са получавали през годините отличия на национални и международни конкурси.

 Обичам предизвикателствата, магията на осъществените мечти, обикновените малки радости, които са солта на живота. Може би  затова и героите в творбите ми са  странни, обикновени и  чудни едновременно. Те мечтаят и се борят, грешат и се учат от грешките си. Затова са земни, стъпили здраво на земята. Но  с поглед към по-доброто и светло бъдеще, в което има място за мечти.

Освен  разкази и романи, това, което ме вълнува, усмихва, вдъхновява и натъжава, получава своята плът в образи  и чрез моите стихове. Те са и класически, и модерни, на български и английски, тристишия и бял стих, но винаги отразяват полета на душата и   светоусещането на южняка, носят аромата и огъня на моята южна кръв и обичта към родното, верността към корените и мечтата за по-добри дни.

Творбите ми, освен  като електронни и хартиени книги, могат да бъдат открити и в най-добрите сайтове за изкуство в България – „Буквите”, „Кафене.бг”, „Откровения”, „Хулите”, както и в списанията за литература „Смесена китка”, „Литературен свят”, „Литернет”, „Брануванья”, „Матадор”, „Жажда”. Там могат да бъдат прочетени  словесните мои творения, да бъдат видяни и част от рисунките, които създавам.

Нядявам се на здраве и късмет, за да видят бял свят моите жадувани и дълго чакани нови поетични и прозаични рожби. В момента работя над роман с ключовото и емблематично заглавие“Хазнатар“. Той истории за силни крехки хора, приели съдбата си такава, каквато е, но останали верни на себе си и на светлината, която носят в душата си. Много различни като възраст, професия и светоусещане са персонажите в тази книга, но ги обединява едно – добротворството, милостта, човечността,  способността да направят своя нравствен избор мигновено, без да сгрешат, водени от разума на сърцето. 

Предизвикателство за мен е и анализирането и нестандартният прочит на класически и съвременни български и балкански  поети – Вапцаров, Борче Панов, Петко Шипинкаровски и др.

Вярвам в чудеса,  смятам, че изкуството има силата да създава приятелства, да изтрива сълзи и да връща усмивки. За мен  магията на словото е начин да бъде излекувана човешка болка и дадена надежда,  да  се събуди обич и да се заличат разстояния и различния.

 

Награди:

Носител на награди в националните конкурси ”Вишнев цвят-дъх на пробуждане” – 2010г. – 3 награда, „Ний всички сме деца на майката земя” – 3 награда, „ Цветница” – специален приз на арт клуб „Хеброс”,  Специална награда на списание „Ирин-Пирин”  в Международния конкурс „Мелнишки вечери 2010г., Първо място в Национален литературен конкурс „Син съм на земя прекрасна” -2010г, раздел Проза, Второ място в Националния литературен конкурс „Език свещен на моите деди” – раздел Проза – 2011г, Второ място в Националния литературен конкурс „Ний всички сме деца на майката земя”, раздел Проза-2011г. , Специалната награда „Горчиво вино” на Международния поетичен конкурс Мелнишки вечери на поезията-2011г., Трета награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2011г., Трета награда в националния литературен конкурс на името на Никола Вапцаров  в раздел Есе, Втора награда - раздели  Литературна критика и Разказ – 2011г., ., Втора награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2012г., Първа награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2013г.,и др.

 

Издадени книги: 

1. „Хей , здравей !”- ИК „Гуторанов и син”- детски стихове -1994г.

2. „Рисувай с мен ! „ – Издателство „ФЮТ”- детски стихове -1996г.

3. „Евтина кухня” – ИК „Гуторанов и син” – кулинарни рецепти -1997г.

4. “Миражи”- 1999 г.

5. „Време за възкръсване”- поезия - Издателство „Роксана” - 2008г.

6. „Балкански ветрове” - разкази - Издателство „Буквите” -2009г.

7. „Късмет до поискване” – роман – Издателство „БулКорени” – 2010 г.

8.„Сърцето птица” – разкази – издателство ”Сиела” – 2010г.

9.„Четири”-поетична книга – Ина Крейн,  Весислава Савова, Иван Христов и Павлина Гатева – Издателство „Е-книги” – 2011г.

10. „Родници” – сборник разкази, издателство „Е-книги” – 2011г.

11.  „Къщата с петуниите“ – разкази – Фондация „Буквите“ – 2014г. 


 
Поезия  
 
Проза  
 
 
 
Награди  
  1. Второ място "По стъпките на лятото"
2. I място "Син съм на земя прекрасна"
3. Ирин Пирин
4. Горчиво вино
5. Втора награда "Ний всички сме деца на майката земя"
6. Втора награда "Никола Вапцаров"
7. Грамота "Трети конкурс учители творци"
8. Сертификат "Цветница"
 
Публикации в медиите  
 
 
Снимки/Албуми  
 
 
Видео  
 
 
Връзки